Naslovnica Mina Sport Sportisti podržali inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 139 Zakona o sportu

Sportisti podržali inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 139 Zakona o sportu

Foto: MINA

Podgorica, (MINA) – Udruženje za edukaciju, posredovanje i zaštitu prava i interesa crnogorskih sportista Perspektiva predalo je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti odredbe člana 139 Zakona o sportu sa članom 147 Ustava Crne Gore.

Inicijativu je potpisima podržalo 20 sportista, osvajača medalja na najvećim međunarodnim takmičenjima.

“Navedenom i osporavanom odredbom člana 139 Zakona o sportu, mi sportisti sa statusom – Vrhunski sportista – Sportista sa vrhunskim reprezentativnim rezultatom, retroaktivnom primjenom te odredbe smo diskriminisani i dovedeni u neravnopravni položaj, a naši sportski rezultati se na najgrublji način omalovažavaju”, piše u inicijativi.

Navodi se da su primjenom te odredbe uskraćeni i sportisti koji su proglašavani za najbolje u Crnoj Gori i bivšoj SFR Jugoslaviji, u izboru tadašnje SOFK-e.

Uredbom je predviđeno da se svim sportistima, koji do stupanja na snagu novog Zakona o sportu ne dolaze iz sportova koji su na programu olimpijskih igara, naknade smanje na polovinu prosječnog ličnog dohotka.

U grupi tih sportistima najbrojniji su karatisti, među kojima ima višestrukih evropskih šampiona, kao i desetak osvajača medalja na kontinentalnim i svjetskim šampionatima.

Višestruka šampionka Evrope i srebrna sa Svjetskog prvenstva, Katarina Rolović-Vukčević ranije je u obraćanju javnosti ocijenila da je Ministarstvo sporta smanjenjem naknade vrhunskim sportistima povrijedilo zakon jer je ukinulo stečeno pravo i da smatra da se to kosi sa Ustavom Crne Gore.

Exit mobile version