fbpx
NaslovnicaMina SportFudbalMarić: Od 21. do 29. juna kamp u Beranama

Marić: Od 21. do 29. juna kamp u Beranama

Podgorica, (MINA) – Ženska seniorska fudbalska reprezentacija Crne Gore okupiće se od 21. do 29. juna na kampu u Beranama, kazao je selektor Mirko Marić.

On je najavio da će u Beranama boraviti 24 igračice, navodeći da će na okupu imati gotovo sve ono najbolje što crnogorski ženski fudbal trenutno ima.

Prema njegovim riječima, nedostajaće dvije fudbalerke koje žive u inostranstvu – Medina Dešić i Dženita Ramčilović, kao i Nađa Stanović koja će okupljanje propustiti zbog obaveza u klubu.

“Odlučili smo se da organizujemo kamp i vidimo u kakvom su stanju kandidatkinje za seniorski tim pred jesenji nastavak kvalifikacija. Biće to prilika da vidimo i njihove planove poslije pandemije koronavirusa, gdje će i u kojim klubovima nastaviti karijere. Ostaje žal što nećemo biti kompletni, a želja nam je da na kamp dođu i igračice koje se oporavljaju od povreda – Jadranka Pavlićević i Tamara Bojat, da budu sa nama i odrede neki trening”, kazao je Marić agenciji MINA.

Foto: FSCG

On je naglasio da ga raduje što će od 24 pozvane biti i deset igračica koje imaju pravo igranja za selekciju do 19 godina.
igračice

Marić očekuje da će tokom ljeta tradicionalno biti organizovani i kampovi mlađih reprezentativnih selekcija.

“Još nijesu odrađeni termini, ali očekujem da u avgustu okupimo, u tri kampa, selekicije igračica do 15, 17 i 19 godina. Mi praktikujemo kampove u februaru i avgustu, ali ove godine problem je što je zbog koronavirusa došlo do brojnih pomjeranja i odgađanja, pa još ne znamo termine turnira”, rekao je Marić.

Prema ranije utvrđenom kalendaru, turniri za selekcije do 17 i 19 godina trebalo je da budu odigrani u Hrvatskoj i Škotskoj u oktobru.

“Kada dobijemo informacioju od UEFA napravićemo plan prijateljskih utakmica za te selekcije. Očekujem da se u avgustu ponovo okupimo”, rekao je Marić.

 

Foto: FSCG

On je kazao da se Savez i stručni štab trude da zainteresuje djevojčice da se bave fudbalom, da je situacija mnogo bolja nego ranije, ali da još nije na željenom nivou.

“Savez pokriva troškove klubova, klroz razne akcije i razvone turnire pokušava da promoviše fudbal među ženmskom populacijom. Šteta što nema kluba u Baru i Bijelom Polju, u još nekim gradovima u kojima je fudbal popularan. Bilo bi idealno kada bi imali osam kvalitetnih timova i priliku da iz malo šire baze pravimo igračice koje bi kasnije konkuriosale za reprezentaciju”, kazao je Marić.

On je naglasio da talenata ima i da u svakoj generaciji ima po dvije ili tri igračice koje imaju zavidan kvalitet.

“Problem je neujednačenost kvaliteta, odnosno dvije ili tri fudbalerke odskaču, dok ostale ne mogu da ih prate. Navešću primjer kada smo prve godine igrali protiv Austrije, dvije naše igračice bile su bolje od svake njihove. Njihova je prednost bila što je Austrija imala izjednačen kvalitet ostalih igračica”, kazao je Marić.

Foto: FSCG

On je naveo primjer Anđele Tošković, navodeći da je to nevjerovatan talenat.

“To je ženski Mesi. Uživam da je gledam, ne kako barata loptom, već kako razmišlja u igri. Kao da ima desetak sezona u najjačim ligama svijeta, a ne da se radi od djevojčici od 17 godina, koja je nedavno debitovala u A selekciji. Maša Tomašević je još mlađa, ali isto veliki talenat i budućnost crnogorskog fudbala”, kazao je Marić.

Dugogodišnji kapiten i trener Rudara podsjetio je da je prije tri godine prvi put zakoračio u ženski fudbal.

“Sve mi je bilo strano i teško. Sada jedva čekam okupljanje i utakmice. Kada vidite muškarca, od njega i očekujete da voli fudbal i ima neki talenat ili potez, a kada to vidite kod djevojčice onda to samo može da vam izazove osmjeh na licu”, rekao je Marić.

Najčitanije