fbpx
NaslovnicaMINA ServisiMINA OTSIntervju direktora telekomunikacija u PPF grupi, Ladislava Bartoničeka, agenciji Mina-business

Intervju direktora telekomunikacija u PPF grupi, Ladislava Bartoničeka, agenciji Mina-business

Kakvi su planovi PPF grupe kada je riječ o Telenoru i crnogorskom tržištu telekomunikacija?

Zatvorili smo transakciju prije dva mjeseca i sada smo u fazi oblikovanja strategije za pojedinačne države, tako da je prerano da idemo u detalje budućih planova. Lideri smo u oblasti mobilne telefonije u Crnoj Gori već 22 godine, što je izvanredan uspjeh koji svakako želimo da nastavimo. Naš glavni cilj je da tu poziciju zadržimo kroz diversifikaciju ponude, jačanje distributivnih kapaciteta u pripejd oblasti i novih proizvoda i ponude u postpejdu. Početkom oktobra lansirali smo uslugu Telenor kućni internet, koji jasno pokazuje pravac kojim želimo da idemo, a to je  pružanje usluge mobilnog i širokopojasnog interneta putem Telenor mreže.

Hoće li fokus i dalje ostati na mobilnoj telefoniji ili ćete se možda fokusirati na razvoj fiksne telefonije i kablovske televizije?

Naš apsolutni prioritet i dalje ostaje mobilna telefonija. Što se tiče proširivanja ponude na fiksnu telefoniju, širokopojasni internet, IPTV i tako dalje, trenutno procjenjujemo mogućnosti i u fazi smo istraživanja. Podsjećam vas da Telenor nudi uslugu fiksne telefonije u biznis segmentu već četiri godine u Crnoj Gori, u čemu imamo veoma pozitivno iskustvo. Ipak, konvergencija iz fiksne ka mobilnoj i obrnuto nije uvijek najbolje rješenje za svako tržište, iako predstavlja generalni trend.

Kako ocjenjujete crnogorsko tržište telekomunikacija i koji su to izazovi sa kojima se suočavaju telekomunikacioni operatori, uključujući i Telenor?

Generalno govoreći, telekomunikaciono tržište je u nekoj vrsti stagnacije. Proteklih pet godina nema nikakvog rasta, već je sektor telekomunikacija u padu zbog kombinacije različitih faktora, kao što su relativno malo tržište i jaka konkurencija. To definitivno nije način na koji možemo da idemo dalje. U doba digitalizacije ekonomije,  smanjeni prihodi bi igračima na tržištu onemogućili da investiraju u modernizaciju i razvoj infrastrukture. Kada bi se trend pada tržišta nastavio, to bi se na srednji do duži rok odrazilo na kvalitet. Ono na šta mi računamo je upravo suprotno, jer se oslanjamo na digitalnu ekonomiju, nove uređaje koji dolaze, nove potrebe i trendove među korisnicima i planiramo da ih podržimo sa visoko kvalitetnom uslugom.

Šta je ono šta korisnici mogu očekivati? Hoće li se i šta će se promijeniti u Telenorovoj ponudi?

Moram da ponovim da sada radimo na kreiranju dugoročne strategije i planova za sve države u kojima smo prisutni, uključujući i Crnu Goru. Vjerujem da smo uspješni na tržištima na kojima poslujemo upravo zbog kvaliteta usluga i servisa koje pružamo. U tom smislu ništa se neće promijeniti, jer nijesmo skloni kompromisima u pogledu kvaliteta. Posmatramo uspješne prakse u svih šest država u kojima poslujemo u sektoru telekomunikacija. Postoje određene sličnosti među tržištima i dosta ideja koje potencijalno možemo da iskoristimo.

Hoće li Telenor promijeniti ime?

U ovom trenutku nemamo konkretnih planova. Imamo nekoliko godina da odlučimo o imenu brenda i strategiji, jer je to dio ugovora koji smo potpisali. Trenutno smo sasvim zadovoljni Telenor brendom.

Kontakt podaci pošiljaoca: [email protected]

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije