fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZaključen GKU za turizam i ugostiteljstvo

Zaključen GKU za turizam i ugostiteljstvo

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unija poslodavaca (UPCG) i Sindikat turizma i ugostiteljstva zaključili su danas Granski kolektivni ugovor (GKU) za turizam i ugostiteljstvo, kojim se, između ostalog, utvrđuju elementi osnovne zarade i uređuje obim prava i obaveze iz rada.

Granskim kolektivnim ugovorom, koji su danas potpisali predsjednici UPCG i Sindikata turizma i ugostiteljstva, Predrag Mitrović i Radomir Milić, utvrđuju se elementi osnovne zarade, njihove naknade, drugih primanja i uređuje obim prava i obaveza iz rada.

Iz UPCG je saopšteno da su potpisnici ocijenili da GKU, čije se odredbe odnose na zaposlene i poslodavce u turizmu i ugostiteljstvu, predstavlja dobar osnov za dalju razradu i nadogradnju kroz pojedinačne kolektivne ugovore kod poslodavaca i ugovore o radu zaposlenih.

GKU je zaključen na neodređeno vrijeme i stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom listu, a neke od najbitnijih novina odnose se na uređenje instituta prekovremeni rad i preraspodjela radnog vremena, te preciznije normiranje prava zaposlenog na naknadu troškova prevoza na posao i s posla.

“Nomenklatura poslova je unaprijeđena u smislu proširenja obuhvata radnih mjesta u toj grani djelatnosti za utvrđivanje osnovne zarade i njenih koeficijenata koji služe za obračun. Pored toga, svaka od ugovornih strana i u toku primjene GKU zadržava pravo da predloži dodatne izmjene i dopune, što će se zasigurno desiti ukoliko dođe do potpisivanja novog Opšteg kolektivnog ugovora, radi dodatne sinhronizacije propisa”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je objašnjeno da su učesnici u postupku usaglašavanja GKU naročito potencirali da usaglašena rješenja dodatno potvrđuju dobre relacije između poslodavaca i zaposlenih, kao i da u okolnostima izazvanim koronakrizom nije bilo cjelishodno insistirati na pojedinim rješenjima koja bi, izvan onog što je naloženo Zakonom o radu, moglo sadržajno obogatiti važeći granski ugovor.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...