fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa 210 visokoškolaca počeo program Stop sivoj ekonomiji

Za 210 visokoškolaca počeo program Stop sivoj ekonomiji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Program Stop sivoj ekonomiji počeo je danas za 210 nezaposlenih mladih sa stečenim visokim obrazovanjem i radnim iskustvom minimum devet mjeseci.

Direktor Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), Suljo Mustafić, kazao je da su za pružanje tehničke podrške i pomoći službenicima u Poreskoj upravi (PU) angažovana 84 visokoškolca, dok će se u Upravi za inspekcijske poslove osposobiti njih 64.

“Takođe, u Upravi policije projektno će raditi 44 učesnika, u Upravi carina 14, a u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, koje je ove godine prvi put programski partner, njih četvoro”, naveo je Mustafić u zajedničkom saopštenju ZZZ-a, Poreske i uprava za inspekcijske poslove, policije i carina, kao i Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Mustafić je precizirao da će mjesečna zarada, u neto iznosu, iznositi 300 EUR.

“Nosilac Programa i ove godine je Ministarstvo rada i socijalnog staranja, a Zavod je za tu namjenu opredijelio 750 hiljada EUR”, precizirao je Mustafić.

On je podsjetio da je Program, koji će trajati do 15. januara, prepoznat kao primjer izuzetno dobre prakse ne samo u Crnoj Gori već i šire, kao i da ispunjava zacrtane ciljeve – veće zapošljavanje mladih i smanjenje neformalnog poslovanja.

“Benefiti od ovakvog vida saradnje, Zavoda sa različitim institucijama, pokazali su se višestruko. Mladi sa diplomom fakulteta, kroz rad, stiču iskustva i usvajaju praktična znanja. Istovremeno, oni doprinose sprečavanju neformalnog poslovanja i od velike su pomoći kao asistenti službenicima”, ocijenio je Mustafić.

On smatra će, angažujući, i ove godine, te mlade ljude, doprinijeti podizanju svijesti da je neformalno poslovanje društveno neprihvatljivo ponašanje.

“Na ovaj način pokušaćemo da utičemo i na smanjenje neregularnosti i povećanje budžetskih prihoda Crne Gore”, kazao je Mustafić i podsjetio da je, prethodne četiri godine, u taj program bilo uključeno 615 mladih visokoškolaca.

Direktor PU, Miomir M. Mugoša, kazao je da je saradnja uspostavljena sa Zavodom na realizaciji projekta Stop sivoj ekonomiji značajna za unapređenje kapacitata ljudskih resursa u PU.

“Tokom prethodne četiri godine 70 osoba po okončanju programa nastavilo je da radi u PU, od čega je čak 30 zasnovalo radni odnos na neodređeno, dok je njih 40 angažovano po osnovu ugovora o radu”, rekao je Mugoša.

On smatra da je upravo taj podatak najbolja preporuka za mlade, da se upoznaju sa radnim procesima u PU, ali i za instituciju koja zauzima važno mjesto u sistemu državne uprave.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove, Alija Košuta, kazao je da je program prilika za mlade da osjete rad u javnom sektoru.

“Polaznici će aktivnosti obavljati u tržišnoj, turističkoj, inspekciji rada, zdravstveno-santarnoj, ekološkoj i šumarskoj inspekciji kao i u menadžmentu Uprave”, precizirao je Košuta.

Pomoćnik direktora Uprave policije, Enis Baković, ocijenio je da je važno da u perspektivi doprinos, na rješavanju i procesuiranju krivičnih djela i prekršaja iz oblasti sive ekonomije, daju kako profesionalci sa dugogodišnjim iskustvom tako i mlade kolege koje imaju svježi uvid na načine prevazilaženja problema.

Pomoćnica direktora Uprave carina, Ana Raičević, rekla je da je ta institucija prošle godine za deset visokoškolaca omogućila da kroz rad u organizacionim jedinicama i rad na terenu u praksi primijene stečena znanja i na kraju angažovanja dobiju potvrdu o osposobljenosti.

“Nakon okončanja programa devet učesnika je angažovano po odgovarajućem ugovoru na period od godinu, a jedna osoba je dobila stalno zaposlenje”, kazala je Raičević i dodala da očekuje da će, uz podršku 14 novozaposlenih mladih visokoškolaca, postići još bolji napredak u sprovođenju osnovnih nadležnosti institucije.

Generalni direktor Direktorata za drumski saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, Dalibor Milošević, kazao je da je uvjeren da će, zajedno sa tim mladim ljudima, još snažnije doprinijeti ostvarenju glavnih ciljeva.

“Ti ciljevi se odnose na dalju stimulaciju zapošljavanja i suzbijanje sive ekonomije na tržištu rada, kao i dalji razvoj i jačanje ljudskih resursa u našim institucijama kroz ovakve projekte”, dodao je Milošević.

Najčitanije