fbpx
NaslovnicaMINA BusinessYouLearn pobjednici prvog online hakatona u Crnoj Gori

YouLearn pobjednici prvog online hakatona u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tim YouLearn, koji je predstavio tehničko rješenje koje će omogućiti nastavnicima i roditeljima da kreiraju edukativne igre za svoju djecu i učenike, pobjednik je prvog online hakatona u Crnoj Gori, CoronaThona.

Tim YouLearn, koji čine Tatijana i Aleksandar Dlabač, predstavio je tokom finala održanog u nedjelju platformu koju opisuje kao YouTube za učenje i osvojio nagradu od pet hiljada EUR.

“Za 48 sati koliko je trajalo takmičenje, uspjeli su da realizuju tehničko rješenje koje će omogućiti nastavnicima i roditeljima da kreiraju edukativne igre za svoju djecu i učenike. Platforma će biti pogodna i za online testiranje, a nastavnici će moći da prate napredak učenika”, navodi se u saopštenju.

Virtuelno takmičenje u okviru prvog online hakatona u Crnoj Gori – CoronaThon.me, održano je tokom vikenda. Od preko 100 prijavljenih ideja, u finale je ušlo 15 timova, koji su uz podršku mentora intenzivno radili na razvoju rješenja.

Tokom finala, svi timovi su prikazali video prezentacije i odgovarali na pitanja žirija, koji je činilo 15 stručnjaka iz različitih sektora i oblasti ekspertize. Putem prenosa uživo proglašeni su pobjednici i uručene nagrade u vrijednosti od ukupno 13 hiljada EUR.

Druga nagrada u vrijednosti od tri hiljade EUR pripala je timu Trguj.me, koji je kreirao online prodavnicu za umrežavanje ponude i prodaju proizvoda domaćih proizvođača, bez dodatnih troškova i uz automatizovani digitalni marketing.

Trećeplasirani tim, koji je dobio nagradu od dvije hiljade EUR, pod nazivom AB+ predstavio je platformu koja povezuje dobrovoljne davaoce krvi i relevantne zdravstvene istitucije, u cilju bolje informisanosti o trenutnim zalihama i potrebama.

Specijalne nagrade od po hiljadu EUR dobili su timovi Psihoteka, Team Respira i Parapet. Svim pobjedničkim timovima biće na raspolaganju i dalja podrška organizatora u cilju što brže realizacije rješenja.

Ceremoniju proglašenja pobjednika i dodjele nagrada otvorila je stalna predstavnica Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Daniela Gašparikova i kazala da su u UNDP-u ponosni na snagu i širinu partnerstva uspostavljenu kroz taj virtuelni hakaton.

“U nevjerovatno kratkom roku smo uspjeli da okupimo ključne aktere iz svih sfera – predstavnike Vlade, nevladinih organizacija, privatnog sektora, digitalne zajednice i medija. To je najbolji dokaz da u kriznim vremenima samo solidarnost može da pomogne da se prevaziđu izazovi“, smatra Gašparikova.

Ministarka nauke, Sanja Damjanović, kazala je da najviše raduje što je taj hakaton pokazao da Crna Gora ima sjajan potencijal, znanje, kreativnost i energiju za inovativne ideje.

“To me uvjerava da Crna Gora može mnogo više da ponudi kada su u pitanju inovacije, koje su motor za razvoj moderne ekonomije. Nadamo se da će sve ideje sa ovog hakatona naći svoju šansu na tržištu, koje vapi za digitalnim rješenjima koja nam olakšavaju život, poslovanje, obrazovanje i čuvaju i unapređuju naše zdravlje“, navela je Damjanović.

Ministar kulture, Aleksandar Bogdanović podsjetio je da je sektor kreativnih industrija u stalnom fokusu Ministarstva culture.

“Želimo da zajedno sa partnerima kroz ovakve događaje pružimo kontinuiranu podršku stvaraocima i nastavimo da kreiramo povoljan ambijent za njihovo funkcionisanje. Tržište Crne Gore nikada nije bilo spremnije za prihvatanje ovakvih i sličnih inicijativa, a potreba za njima biće sve veća, sigurni smo, na našem zajedničkom putu ka brendiranju Crne Gore kao kreativne destinacije“, kazao je Bogdanović.

Američka ambasadorka u Crnoj Gori, Judy Rising Reinke, kazala je da je zadovoljna što kao članica žirija ima čast da učestvuje u toj inicijativi.

„Ovo je takmičenje inovativno, kreativno i ima uticaj. Svi takmičari su pokazali preduzetničke kvalitete, za koje vjerujem da će doprinijeti bržem oporavku ekonomske snage države Crne Gore. Želim da se zahvalim ne samo organizatorima, već i mentorima, koji zaslužuju sve pohvale“, navela je Rising Reinke.

Član žirija je bio i zamjenik direktora Instituta za javno zdravlje, Senad Begić, koji je kazao da mu je velika čast što je proveo popodne sa ovako odabranim i entuzijastičnim timom.

“Još me više raduje činjenica što smo i kroz digitalne tehnologije pokazali moderan pristup, ali i one stvari koje karakterišu kompletan odgovor na novi korona virus u Crnoj Gori, a to je jedinstvo, jednu ogromnu dozu fleksibilnosti i solidarnosti“, rekao je Begić.

Cilj hakatona je, kako je saopšteno, bio da okupi digitalnu zajednicu, stručnjake iz različitih oblasti i građane, kako bi zajedničkim snagama došli do rješenja koja će Crnoj Gori pomoći da se brzo prilagodi, odgovori i oporavi od posljedica novog koronavirusa.

Sva rješenja su bila fokusirana na tri prioritetne oblasti, odnosno zaštitu života i javnog zdravlja, ubrzanje oporavka i obezbjeđivanje održive budućnosti, a posebna pažnja je bila posvećena očuvanju ljudskih prava i zaštiti ranjivih grupa.

Takmičari su posebno istakli to što su tokom hakatona ostvarili dodatne kontakte sa stručnjacima, institucijama i subjektima relevantnim za njihova rješenja, a većina će bez obzira na ishod takmičenja, nastaviti da razvija svoje ideje. Ujedno, to će biti motiv za organizatore i partnere da nastave sa kreiranjem takvih prilika.

CoronaThon.me su organizovali UNDP, ministarstva nauke i kulture, u partnerstvu sa udruženjima DevClub, Digitalizuj.Me, kompanijom Alicorn, Naučno-tehnološkim parkom, M:tel digitalnom fabrikom i Investiciono-preduzetničkim centrom Tehnopolis.

Medijski partneri događaja su RTCG, Televizija i portal Vijesti, Portal Analitika i CDM.

Najčitanije