fbpx
Naslovnica MINA Business Wall Street porastao nakon poruka Fed-a

Wall Street porastao nakon poruka Fed-a

Njujork, (MNA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi skočili više od jedan odsto, jer se čini da su ulagači odahnuli nakon poruka američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), o smanjenju monetarnih podsticaja i povećanju kamatnih stopa.

Dow Jones je ojačao 1,48 odsto na 34.764 boda, dok je S&P 500 porastao 1,21 odsto na 4.448 poena, a Nasdaq indeks 1,04 odsto na 15.052 boda.

Snažan rast cijena dionica analitičari pripisuju tome što su ulagači odahnuli, jer je Fed dan prije uklonio neizvjesnosti u vezi sa smanjenjem monetarnih podsticaja privredi, prenosi SEEbiz.

Dan ranije čelnici Fed-a su sa redovne sjednice poručili da bi smanjenje mjesečnog iznosa za kupovinu obveznica moglo započeti u novembru, a da bi ključne kamate mogle biti povećane već naredne godine, prije nego što se do sada procjenjivalo.

Predsjednik Fed-a, Jerome Powell, je na konferenciji za medije kazao da će ljestvica za povećanje kamata s nule biti postavljena znatno više nego za smanjenje iznosa kupovine obveznica.

„Tržište je poraslo zahvaljujući vrlo dobrim porukama Fed-a. Smatram da su pokazale da nema iznenađenja i da je situacija kao što smo i očekivali. Povećanje kamata je i dalje vrlo daleko i od sada do tada puno se toga može promijeniti”, rekao je strateg u firmi Inverness Counsel, Tim Ghriskey.

Podršku tržištu pružio je i rast cijena nafte, pa je među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa energetski zabilježio najveći rast, 3,4 odsto.

Slijedio je finansijski, s prosječnim rastom cijena 2,5 odsto, a pali su samo nekretninski i uslužni sektor.

Podršku tržištu pružilo je i smirivanje situacije u vezi kineske nekretninske kompanije Evergrande, nakon što je ta firma poručila da će platiti dospjele kamate na obveznice, čime je, za sada, izbjegla kolaps.

Ulagači vjeruju da će kineske vlasti uskočiti u pomoć, ako to bude potrebno i ako se pojavi rizik od prelivanja problema na cijeli nekretninski sektor.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Samo je londonski FTSE indeks neznatno oslabio na 7.078 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,88 odsto na 15.643 poena, a pariski CAC 0,98 odsto na 6.701 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije