Naslovnica MINA Business Volkswagen obustavio proizvodnju u Alžiru

Volkswagen obustavio proizvodnju u Alžiru

Frankfurt, (MINA-BUSINESS) – Njemački proizvođač automobila Volkswagen (VW) obustavio je proizvodnju u fabrici u Alžiru zbog političke krize, a procjenjuje i da će mu trebati više vremena za odluku o gradnji nove u Turskoj.

VW posluje u Alžiru od 2016. godine preko zajedničkog projekta s lokalnim partnerom Sovacom. Prošle godine je u njihovoj fabrici montirano oko 50 hiljada automobila, prenosi SEEbiz.

Proizvodnja u tom pogonu obustavljena je zbog istrage o mogućoj korupciji koja je obuhvatila i direktora Sovaca Murada Oulmija. VW je obustavio i isporuke alžirskom partneru.

Alžir je u proteklim mjesecima bio centar masovnih protesta protiv političkog vođstva. U proteklim danima policija je uhapsila niz aktivista, ali i pripadnika poslovne elite.

Protesti i nemiri obilježili su i predsjedničke izbore. Demonstranti su optužili vojsku za izbornu manipulaciju a iskazi nezadovoljstva usmjereni su i protiv pripadnika elite.

U VW-u očekuju i da će im trebati više vremena za donošenje odluke o novoj fabrici u Turskoj.

Konačna procjena ulaganja biće donesena najranije sredinom prvog tromjesečja naredne godine, kazali su neimenovani izivori u kompaniji.

VW je u oktobru odgodio odluku o gradnji nove fabrike u blizini Izmira zbog turske vojne ofenzive u Siriji.

Najčitanije