fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVladin sljedeći set mjera da se fokusira na mala i srednja preduzeća

Vladin sljedeći set mjera da se fokusira na mala i srednja preduzeća

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Postojeći set Vladinih ekonomskih mjera bio je pravovremen, ali sada se mora operacionalizovati novi koji bi bio usmjeren na očuvanje ekonomske supstance mikro, malih i srednjih preduzeća, ocijenio je ekonomski analitičar, Vasilije Kostić.

„Pandemija i virus će proći, ali ukoliko ta preduzeća ne prežive, imaćemo dugoročno strateški problem sa ekonomskih rastom i razvojem“, rekao je Kostić u intervjuu za Infobiro.

Prema njegovim riječima, ono što je u ovakvim situacijama izuzetno značajno, a malo se obraća pažnja, jeste energičnost djelovanja.

„Vlada je to vrlo dobro uradila, odnosno odmah, neposredno nakon izbijanja krize, objavila je paket mjera koji nije za potcjenjivanje i nije beznačajan. Rekao bih da je u tom momentu daleko veća korist od samog paketa bilo to što je taj paket mjera objavljen i što su crnogorski privrednici mogli da shvate da nijesu sami i da će imati podršku Vlade“, saopštio je Kostić.

Sadržaj tih mjera je, kako je ocijenio, bio vrlo dobro operacionalizovan, u smislu da je bio fokusiran na očuvanje radnih mjesta i likvidnosti preduzeća.

Kostić je podsjetio da je struktura crnogorske ekonomije takva da oko 70 odsto bruto domaćeg proizvoda ostvaruju mikro, mala i srednja preduzeća i da je to orijentir na koji treba da bude fokusiran drugi set mjera.

„Vlada, iako je to lakše reći nego uraditi, mora operacionalizovati set mjera da bude usmjeren upravo na očuvanje ekonomske supstance tih preduzeća. U ovom momentu je od izuzetne važnosti da se odmah donese drugi set mjera, odnosno da se pravovremeno reaguje“, rekao je Kostić.

Prema njegovim riječima, ukoliko ne bude dobro tajmiran taj set mjera, može se desiti da to ne bude imalo značaja.

Mjere, kako smatra Kostić, moraju biti selektivne, i usmjerene na ona mikro, mala i srednja preduzeća koja trpe najveće udare i koja su izložena.

„Nije vrijeme za uravnilovku i redistribuciju – svima jednako. Vrijeme je za pravedno postupanje i to je u skladu sa opterećenjima koje je ova kriza nametnula“, poručio je Kostić.

On je kazao da su crnogorski resursi izuzetno ograničeni i da zbog toga moraju biti pažljivo raspoređeni i usmjereni.

„Mi gotovo da nemamo prava na grešku, jer nemamo drugih resursa i izvora. Osim ekonomskog liderstva i vođstva u ovakvoj situaciji izuzetno je važno da se mobilišu svi ekonomski subjekti i sva nacija i da djelujemo ka realizaciji tog cilja“, rekao je Kostić.

On je, komentarišuću mogućnost recesije zbog pojave koronavirusa, naveo da sve zavisi od toga koliko će pandemija trajati.

„Ukoliko pandemija ne bude trajala dugo, onda i svjetska ekononija može da se izvuče bez recesije. Ono što je ohrabrujuće je da se Kina, koja učestvuje sa preko 16 odsto u ukupnoj svjetskoj ekonomiji, već polako otvara i to može da bude kontrateg na putu ka recesiji”, smatra Kostić.

Govoreći o poljoprivrednom sektoru koji bi, prema nekim procjenama, mogao da bude pokretač oporavka nakon krize, Kostić je rekao da treba znati kakve su karakteristike crnogorske poljoprivrede.

„U svakom slučaju razvoj crnogorske poljoprivrede, u koju se sve više ulaže, mogao bi biti dobra alternativa uvozu, pod uslovom da naši poljoprivredni proizvođači budu produktivni u onoj mjeri koliko su to svjetski proizvođači“, dodao je Kostić.

On je rekao i da se razvojem samo poljoprivrednog sektora, bez industrijskog i uslužnog, nijedna zemlja nije obogatila.

Kostić smatra da je teško i nezahvalno komentarisati mogućnost otpuštanje radnika zbog aktuelne situacije.

„Ako kriza ne bide dugo trajala, a mjere budu dobre i operacionalizovane, neće biti potrebe za otpuštanjima, ako Vlada uspije da refundira preduzećima određeni iznos sredstava. Poslodavci su svjesni da se dobra radna snaga i kadar stvara godinama i da su ovo vanredne situacije, u kojima je bitno da očuvaju svoj kadar“, rekao je Kostić.

Mjere opreznosti će, kako je ocijenio, ostati na snazi i poslije objave da je sve završeno, ali se u tom periodu mogu u pažljivim oblicima kombinovati ekonomske aktivnosti.

On smatra i da je realno očekivati smanjenje zarada.

„U ekonomskoj istoriji nije nezabilježeno da poslodavci prepolove zarade kako ne bi bilo otpuštanja, tako da svi podnesu krizu u kompaniji, a da se očuvaju radna mjesta. Potpuno je logično očekivati da se zarade ne mogu isplaćivati u punom iznosu, već da će to biti jedan dio, ali to je naravno ograničenog trajanja“, naveo je Kostić.

On je rekao da ne vjeruje da će poslije pandemije koronavirusa biti mjera štednje.

„Poslije ovoga je potreban dinamičan ekonomski oporavak. Vjerujem u tu varijantu i vjerujem da će kriva ekonomskog oporavka ići isto onako brzo kao što je opala, u obliku slova V, jer je ovo eksterni šok“, kazao je Kostić.

On je rekao da će se ekonomija dinamično oporaviti onoga momenta kada se ograde skinu i otklone.

Najčitanije

Cilj programskih linija dalji razvoj preduzeća i povećanje produktivnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Program za unapređenje konkurentnosti privrede, koji je Vlada usvojila na sjednici...