fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVisok stepen zadovoljstva uslugama i cijenama

Visok stepen zadovoljstva uslugama i cijenama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rezultati istraživanja o stepenu zadovoljstva korisnika elektronskih komunikacionih usluga u Crnoj Gori, koje je objavila Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), pokazuju visok stepen korišćenja usluga i zadovoljstva njihovim kvalitetom i cijenama.

Istraživanje o stepenu zadovoljstva korisnika elektronskih komunikacionih usluga je za potrebe EKIP-a u maju sprovela agencija za ispitivanje javnog mnjenja Damar Plus.

Istraživanje se odnosilo na stepen zadovoljstva korisnika uslugama fiksne i mobilne telefonije, interneta i distribucije televizijskih i radio programa, upoznatost sa pojedinim telefonskim brojevima, kao i na stepen obaviještenosti o pravima korisnika elektronskih komunikacionih usluga.

Iz EKIP-a su saopštili da su rezultati istraživanja pokazali da 53 odsto ispitanika koristi fiksnu telefoniju, 98,2 odsto mobilne elektronske komunikacione usluge, 96,5 odsto prati televizijske programe putem provajdera TV programa, kao i da 86,2 odsto ispitanika koristi internet.

„Rezultati istraživanja takođe pokazuju da je kvalitetom usluga fiksne telefonije zadovoljno 83,1 odsto korisnika, mobilne telefonije 85 odsto, uslugama pristupa internetu 87,8 odsto, dok je kvalitetom slike TV programa zadovoljno 92,5 odsto korisnika usluge distribucije TV programa“, dodaje se u saopštenju.

Cijenama usluga u fiksnoj telefoniji zadovoljno je 71,4 odsto ispitanika.

Istraživanje je pokazalo da je broj korisnika sa mobilnim telefonom putem kojeg mogu pristupiti internetu 88 odsto, dok 87,5 odsto ispitanika posjeduje pametni telefon.

„Od ukupnog broja korisnika mobilnih usluga 96,9 odsto koristi uslugu telefonskih poziva, 75,2 odsto uslugu SMS poruka, a 75 odsto uslugu pristupa internetu“, navodi se u saopštenju.

Što se tiče internet aplikacija za komunikaciju najveći broj korisnika koristi Viber njih 97,8 odsto, zatim slijede Facebook Messenger sa 63,6 odsto, Instagram sa 56,5 odsto i WhatsApp sa 43,1 odsto.

„Generalni nivo zadovoljstva korisnika uslugama mobilnih mreža iznosi 85 odsto, dok nivo zadovoljstva korisnika njihovim cijenama iznosi 74,2 odsto“, pokazalo je istraživanje.

Uslugu roaminga je, kao i u prošlogodišnjem istraživanju, koristilo manje korisnika mobilne telefonije nego u periodu prije pandemije izazvane COVID-19 virusom, 18,7 odsto.

Istraživanje je pokazalo da broj građana Crne Gore koji prati televizijske programe preko nekog od sistema za distribuciju TV signala iznosi 92,6 odsto, dok 3,9 odsto korisnika prati TV programe koji se emituju putem radiodifuznih sistema.

„Nivo zadovoljstva kvalitetom slike je 92,5 odsto, kvalitetom ponude programa zadovoljno je 82,2 odsto, a cijenama 73,5 odsto korisnika koji koriste usluge provajdera TV programa“, kazali su iz EKIP-a.

Kao ključni razlog kod izbora provajdera TV programa građani izdvajaju cijenu usluga, a zatim slijede izbor programa i kvalitet.

Iz EKIP-a su naveli da broj građana Crne Gore koji imaju mogućnost da u domaćinstvu koriste internet iznosi 88,5 odsto populacije, dok je 86,2 odsto ispitanika saopštilo da koristi internet.

„Kvalitetom internet servisa u Crnoj Gori zadovoljno je 87,8 odsto, a cijenom 78,5 odsto ispitanika“, dodali su iz EKIP-a.

Rezultati istraživanja o stepenu zadovoljstva korisnika elektronskih komunikacionih usluga u Crnoj Gori mogu se naći na sajtu Agencije https://ekip.me/page/reports/istrazivanja/content.

Istraživanje je sprovedeno početkom maja na uzorku od oko hiljadu ispitanika, starosti od 15 i više godina.

Najčitanije

Penzioneri traže hitnu reformu sistema PIO

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savez udruženja penzionera Crne Gore tražio je od Vlade hitnu reformu...