fbpx
NaslovnicaGlavna vijestVarhelji: Razmatramo moguća rješenja za pomoć Crnoj Gori

Varhelji: Razmatramo moguća rješenja za pomoć Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska unija (EU) radi na mogućem rješenju kako bi pomogla Crnoj Gori u teškoćama nastalim usljed kreditnog aranžmana za auto-put, saopštio je evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelji i dodao da su u komunikaciji sa Vladom po tom pitanju.

On je, odgovarajući na pitanje novinara da li EU razmatra modalitete eventualnog reprogama kredita prema kineskoj Exim banci, kazao da rade na mogućem rješenju da pomognu Crnoj Gori.

“Izlgeda da je to jako velika finansijska prepreka za život u Crnoj Gori”, kazao je Varhelji, tokom zvanične posjete Crnoj Gori.

On je naveo da nije na EU da razmatra finansijsku situaciju u zemlji.

“Vlada nam traži i zamolila nas je za podršku i upravo to i radimo, ali nije na nama da plaćamo zajmove koje su drugi uzeli i mislim da to nije ono što Vlada traži od nas”, rekao je Varhelji.

On je dodao da je Vlada tražila da razmotre mogućnost refinansiranja, odnosno druge finansijske modalitete.

“Još ne mogu reći da li to možemo da uradimo ili ne, mi to razmatramo. Razmatramo različite opcije i u potpunoj smo komunikaciji sa Vladom u vezi sa ovim pitanjem”, kazao je Varhelji.

Vlada je ranije tražila pomoć Brisela kako bi otplatila kredit koji je prethodna vlast 2014. godine uzela od Kine za dionicu auto-puta. U Briselu su tada saopštili da ne finansiraju kredite trećih država, ali da mogu da ponude povoljne zajmove za druge dionice puta.

Najčitanije