fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUz preporuke EU izbjećiće rizike dodjele ekonomskog državljanstva

Uz preporuke EU izbjećiće rizike dodjele ekonomskog državljanstva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je sigurna da će kroz transparentnu primjenu programa ekonomskog državljanstva, u skladu sa najboljim standardima i uz poštovanje preporuka EU uspješno izbjeći sve povezane rizike, smatraju u Ministarstvu ekonomskog razvoja.

Predstavnik tog Vladinog resora, Marko Vukašević, kazao je za Radio Crne Gore da produženje programa ekonomskog državljanstva treba prvenstveno posmatrati kao podršku završetku razvojnih projekata.

On je naveo da je Vlada uvela strože kriterijume za potencijalne kupce “zlatnih pasoša”, te da ostaje prvobitno utvrđeni limit od dvije hiljade zahtjeva za državljanstvo, prenosi portal RTCG.

“Od nosioca odobrenih razvojnih projekata se očekuje dostavljanje bankarskih garancija na prvi poziv kao dodatan oblik obezbjeđenja pravovremene realizacije projekata. Ta obaveza do sad je važila samo za neke projekte. Što je još važnije, Vlada je povećala kotizaciju za 100 hiljada EUR po aplikantu što će biti iskorišćeno za podršku aktivnostima novoosnovanog Fonda za inovacije”, kazao je Vukašević.

Lider Socijalističke narodne partije (SNP), Vladimir Joković, kazao je da je Vlada morala ukinuti program ekonomskog državljanstva, makar doveo najpoželjnije moguće investitore u Crnu Goru, ako je suprotan evropskim pravilima i otežava put Crne Gore u EU.

“Ako se to protivi standardima EU, definitivno mislim da je napravljena greška, posebno imajući u vidu da to koriste biznismeni sa sumnjivim porijeklom svog kapitala, koji na taj način možda i bježe iz svojih država gdje ih čekaju optužnice”, kazao je Joković.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Predrag Sekulić smatra da je program ekonomskog državljanstva bio dobra ideja, te da je ispunio svoju svrhu u prethodne tri godine.

“Što se tiče kritike Evropske komisije tim povodom, ona je samo dio ukupnog mozaika kada govorimo o onome što Vlada nije uradila u prethodnih godinu”, rekao je Sekulić.

U nevladinoj organizaciji (NVO) Centar za građanske slobode (CEGAS) smatraju da će produženje programa loše uticati na Crnu Goru. Marija Popović Kalezić kazala je da je CEGAS više puta upozoravao na netransparentnost i lošu praksu donošenja pravno nevaljanih rješenja nadležnog Ministarstva.

Ona je navela da su na osnovu zahtjeva za slobodan pristup informacijama uputili pitanje Agenciji za investicije kako bi našli dokaze o poštovanju pravne norme i ispunjavanju uslova za dobijanje ekonomskog državljanstva, ali da su kao odgovor dobili samo prazne formulare.

“Iz svega ovoga se zaključuje da Vlada ovim želi da isključivo i samo privuče strane investitore i da je novac jedini pokretač produženja ovakvog načina dodjeljivanja državljanstva. Očigledno je da ne postoji želja za postizanjem transparentnosti i pravne jasnoće i sigurnosti”, rekla je Popović Kalezić uz napomenu da Evropska komisija nije naklonjena ovakvim modelima privlačenja investicija.

Vlada je, međutim, sigurna da će kroz transparentnu primjenu programa ekonomskog državljanstva, u skladu sa najboljim standardima i uz poštovanje preporuka EU uspješno izbjeći sve povezane rizike.

“Očekujemo da implementacija odluke omogući ostvarivanje direktnih prihoda za budžet Crne Gore u prosječnom iznosu od nekih 45 hiljada EUR po jednoj prijavi za državljanstvo uz dodatnih 200 hiljada EUR koji će biti uplaćeni na namjenske račune i biti iskorišćeni za podršku regionalnog i razvoja inovacione djelatnosti”, naveo je Vukašević.

On je podsjetio da su do sada dodijeljena 124 ekonomska državljanstva. Najviše ulagača dolazi iz Rusije i Kine, a ima ih i iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije i Južnoafričke republike.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

uprava policije, berane, Sektor granične policije, Uprava carina, krijumčarenje robe, pucnjava

U saobraćajnoj nezgodi u Radovićima poginula jedna osoba

Podgorica, (MINA) – U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u mjestu Radovići, na kružnom...