fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryUveden stečaj u Teramont zbog duga od oko 900 hiljada

Uveden stečaj u Teramont zbog duga od oko 900 hiljada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Privredni sud je nakon gotovo pola godine vijećanja pokrenuo stečajni postupak protiv budvanske kompanije Teramont, zbog neplaćenog duga za porez od 903,59 hiljada EUR.

Radi se o kompaniji u kojoj je prije nekoliko godina Odsjek za suzbijanje privrednog kriminaliteta Uprave policije pokrenuo finansijsku istragu, prenosi Dan.

Poreska uprava (PU) je tražila uvođenje stečaja u tu kompaniju još 21. juna prošle godine. Rješenje o uvođenju stečaja donijeto je 16. januara i u tom predmetu sudi sutkinja Milica Vlahović.

Firma Teramont osnovana je u oktobru 2006. godine na adresi Buljarica bb. Kao djelatnost kompanije navedeni su ostali građevinski i specijalizovani radovi.

Osnivači kompanije od 2006. godine do danas nijesu se mijenjali, među njima su Sergej Lebedev, Aleksander Detkov, Nikola Pavlović, Nazim Duraković i Oleg Vereščaho. Kao izvršni direktor firme upisan je Nazim Duraković, koji je ujedno i ovlašćeni zastupnik.

Stečajni upravnik Dragan Milić, kazao je Danu da nije uspio da stupi u kontakt sa vlasnicima kompanije, ni sa izvršnim direktorom.

“PU je pokrenula stečaj zbog poreskog duga. Čekam izvještaj poreskog inspektora, da vidim šta je osnov u tom poreskom dugu. U stečajnom postupku treba da se utvrdi stečajna masa”, rekao je Milić.

On je naveo da je poslao upit Upravi za nekretnine da li kompanija ima nepokretnosti na teritoriji Crne Gore, takođe i Ministarstvu unutrašnjih poslova da li ima u vlasništvu pokretnih sredstava.

“Imam problem, jer ne mogu da dođem do izvršnog direktora, ali ni vlasnika kompanije. Njihovi telefoni, koje sam dobio u dokumentaciji, nijesu u funkciji. Takođe, kancelarija kompanije nema na adresi koja je navedena u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS)”, rekao je Milić.

On je dodao da je suština da se utvrdi stečajna masa iz koje bi mogli da se namire povjerioci.

“Ako se u okviru postupka naiđe na nešto što ukazuje na sumnju da je bilo nekih nedozvoljenih radnji, stečajni upravnik je dužan da informiše PU, a ukoliko je u pitanju krivično djelo informiše se policija. Za sada čekam tražene podatke”, kazao je Milić.

Za sada se među povjeriocima pojavila PU, ali i Centralna banka (CBCG) za određenu proviziju.

Najčitanije

Olimpijski karavan startuje u ponedjeljak sa Cetinja

Podgorica, (MINA) - Olimpijski karavan, tradicionalna manifestacija kojom se najavljuje početak Olimpijskih igara, zvanično...