fbpx
Naslovnica MINA Business Usvojen Agrobudžet vrijedan 44,82 miliona EUR

Usvojen Agrobudžet vrijedan 44,82 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je danas usvojila Agrobudžet za ovu godinu, za koji su opredijeljena sredstva u iznosu od 44,82 miliona EUR.

“Od ukupnog iznosa je 27,16 miliona EUR iz nacionalnih sredstava, 9,32 miliona EUR iz donacija i 8,34 miliona EUR iz kreditnih sredstava”, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede povodom donošenja Uredbe o uslovima, načinu i dinamici sprovođenja mjera agrarne politike za ovu godinu – Agrobudžet.

Iz Ministarstva su objasnili da se Agrobudžetom za ovu godinu, izdvajaju sredstva za mjere tržišne cjenovne politike, mjere ruralnog razvoja, obezbjeđuje se podrška servisima u poljoprivrednoj proizvodnji i sektoru ribarstva.

Takođe, sredstva su obezbijeđena i za: podršku opštim servisima u poljoprivredi, socijalne transfere seoskom stanovništvu, tehničku i administrativnu podršku implementaciji programa, institucionalni razvoj i jačanje poljoprivrede Crne Gore, program fitosanitarnih mjera, program bezbjednosti hrane i program obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja.

“Novim Agrobudžetom sva direktna plaćanja za stočarski sektor i za biljnu proizvodnju povećana su od pet do deset odsto, što predstavlja ukupno povećanje od dva miliona EUR za direktna plaćanja u poljoprivredi”, navodi se u saopštenju.

Za direktna plaćanja u biljnoj proizvodnji ove godine opredijeljeno je ukupno 2,05 miliona EUR, što je 30 odsto sredstava više nego prošle godine.
“Opredijeljena sredstva u stočarskoj proizvodnji uvećana su 19 odsto sa 3,5 miliona EUR na 4,17 miliona EUR. Povećane su premije po grlu za krave i junice sa 70 EUR na 75 EUR, za ovce i koze sa osam EUR na devet EUR, a iste će ostvariti oko 5,3 hiljade gazdinstava”, precizira se u saopštenju.

Novim Agrobudžetom opredijeljena je podrška razvoju tržišne proizvodnje mlijeka kao i podrška preradi mlijeka na gazdinstvima.

“Kao rezultat velikog interesovanja proizvođača za ovu mjeru povećali smo sredstva podrške u odnosu na prethodnu godinu preko 30 odsto, sa 1,5 na oko dva miliona EUR”, dodaje se u saopštenju.

Kroz mjere programa unapređenja stočarstva opredijeljena su sredstva za podršku svinjarskom sekotru u iznosu od 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

“Opredijeljena je podrška za nabavku mehanizacije u iznosu od 980 hiljada EUR, odnosno 30 odsto više nego prošle godine. Uvedena je nova komponenta podrške koja se odnosi na nabavku dvoosovinskih traktora, sa 30 odsto podrške kao i 50 odsto podrške za nabavku mehanizacije, priključaka i opreme u funkciju primarne proizvodnje”, rekli su iz Ministarstva.

Kroz mjere ruralnog razvoja biće realizovane brojne mjere podrške investicijama u razvoju poljoprivrede i to one koje se odnose na zasnivanje novih zasada u voćarstvu, povrtarskoj proizvodnji, nabavci stočnog fonda i mehanizaciji.

Novim Agrobudžetom je u cilju povećanja konkurentnosti proizvoda crnogorskih poljoprivrednika obezbijeđena mjera podrške investicijama u preradi na gazdinstvima u iznosu od 600 hiljada EUR. Ministarstvo je kroz ovu mjeru, za ovu godinu, opredijelilo iznos podrške do 80 odsto vrijednosti prihvatljive investicije.

“Subvencije u biljnoj proizvodnji su povećane sa 200 na 220 EUR po hektaru, odnosno 230 EUR za mlađe od 40 godina. Unaprijeđen je sistem kontrole, te će ove godine sve obradive površine biti evidentirane u Sistemu za identifikaciju zemljišnih parcela (SIZEP). Za ovu namjenu opredijeljeno je 1,9 miliona EUR, što je oko pola miliona EUR više nego prošle godine”, saopšteno je iz Ministarstva.

Povećan je iznos i za direktna plaćanja za proizvodnju sjemenskog materijala oko 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, te je za ove namjene opredjeljeno 100 hiljada EUR.

Pored osnovne podrške od 50 odsto predviđeno je i dodatnih deset odsto za podnosioce zahtjeva koji obavljaju poljoprivrednu djelatnost kao jedino ili glavno zanimanje.

Obezbijeđena je podrška za podizanje modernizaciju i opremanje voćnih zasada u iznosu od 230 hiljada EUR, odnosno 21 odsto više nego prošle godine.

Podrška pčelarstvu je diverzifikovana kroz više različitih mjera u odnosu na prethodne godine. Stvorena je mogućnost da pčelari kroz Agrobudžet ostvare veću podršku u odnosu na prethodnu godinu.

“U cilju poboljšanje uslova života na selu predviđena je nova mjera, kojom se opredeljuje podrška u iznosu do deset huiljada EUR za nabavku stočnog fonda najugroženijima u ruralnim područjima. Ova mjera namijenjena je porodicama sa maloljetnom djecom, sa stalnim prebivalištem u ruralnom području, pod uslovom da su oba roditelja nezaposlena i prijavljena na Zavod za zapošljavanje (ZZZ), kao i samohrani roditelj koji je prijavljen na ZZZ”, objasnili su iz Ministarstva.

Od ove godine u vinarstvu moguće je ostvariti podršku i za protivgradne mreže sa pratećom konstrukcijom. Za podizanje i modernizaciju/opremanje voćnih zasada opredijeljena je mjera u iznosu od 230 hiljada EUR, odnosno 21 odsto više nego prošle godine.

“Podrška opredijeljena razvoju maslinarstva iznosi 150 hiljada EUR odnosno sedam odsto više nego prošle godine. Opredijeljeno je 50 odsto više podrške povrtarskoj proizvodnji u odnosu na prošlu godinu u iznosu od 600 hiljada EUR”, navodi se u saopštenju.

Mjerom podrške pokretanju i razvoju poslovanja mladih poljoprivrednika opredijeljena su sredstva u iznosu od 500 hiljada EUR, odosno 25 odsto više nego prošle godine.

Nakon usvojenog Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju koji je utvrdio da nosiocu porodičnog poljoprivrednog gazdinstva pripada pravo na staračku naknadu, koja je povećana sa 72 na 102 EUR, novim Agrobudžetom su opredijeljena sredstva u iznosu od 3,12 miliona EUR.

“Sredstava za sektor ribarstva uvećana su 1,12 miliona EUR u odnosu na prošlu godinu. Povećana su opredijeljena sredstva u morskom ribarstvu, marikulturi, slatkovodnom ribarstvu kao i podrška modernizaciji razvoja ribarstva korz MIDAS 2 projekat”, dodaje se u saopštenju.

Takođe, predviđena je podrška unapređenju stočnog fonda, unapređenju kvaliteta sirovog mlijeka, podrška za nabavku mehanizacije, priključaka i opreme u funkciji primarne proizvodnje, kao i podrška investicijama za izgradnju bunara i bistijerni. Uvećana su sredstva opredijeljena za očuvanje autohtonih genetičkih resursa u biljnoj i stočarskoj proizvodnji.

“Pored nabavke fotonaponskih sistema, adaptacije katuna, i rekonstrukcije postojećih sistema za napajanje stoke i nabavke plastičnih cistijerni za vodu, od ove godine na zahtjev poljoprivrednih proizvođača kao prihvatljiva investicija uvedena je nabavka crijeva za dovod vode, potopne električne pumpe i hidrofora”, rekli su iz Ministarstva.

Stupanjem na snagu Agrobudžeta stvoreni su uslovi za realizaciju svih mjera agrarne politike predviđenih za ovu godinu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije