fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeUložili dva miliona EUR u nove investicije u nikšićkoj Župi

Uložili dva miliona EUR u nove investicije u nikšićkoj Župi

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Firma Naše voće, koja posluje u okviru podgoričke kompanije Veletex, uložila je dva miliona EUR u proširenje zasada jabuka, novu mehanizaciju i objekat za skladištenje i preradu voća u nikšićkoj Župi.

Izvršni direktor Našeg voća, Milan Golubović, rekao je agenciji Mina-business da su te značajne investicije realizovane kroz IPARD projekte i da je 1,5 miliona EUR opredijeljenih za izgradnju objekta za skladištenje i preradu voća obezbijeđeno iz kredita Investiciono razvojnog fonda.

“U objektu, površine 2,4 hiljade kvadrata, moći će da se skladišti dvije hiljade tona prvenstveno jabuka, kao i da se čuvaju druge voćne vrste”, kazao je Golubović.

Planirano je, prema njegovim riječima, da u istom objektu bude i pogon za preradu voća, prvenstveno za cijeđenje sokova od jabuka.

“Izgradnja objekta je pri kraju i očekujemo da će radovi u potpunosti biti zaršeni za oko dva mjeseca”, naveo je Golubović.

Na pitanje da li će završetak te značajne investicije u nikšićkoj Župi omogućiti nova zapošljavanja, on je odgovorio da se tome nadaju, ali da će sve zavisiti od prinosa u novom voćnjaku i količine voća koja će biti prerađivana.

Firma Naše voće realizovala je još jednu značajnu investiciju i od obezbijeđenih 500 hiljada EUR kupila mehanizaciju i proširila nove zasade u voćnjaku u nikšićkoj Župi.

”Za proširenje zasada sredstva su dobijena od drugog IPARD oglasa koji je bio namijenjen za primarnu proizvodnju. Voćnjak je proširen za dodatnih osam hektara, kupljena je nova mehanizacija i predali smo zahtjev za isplatu subvencije Ministarstvu poljoprivrede”, rekao je Golubović.

U jednom od najvećih i najuređenijih voćnjaka u Crnoj Gori, podignutom u nikšićkoj Župi po uzoru na slične u Italiji, do sada je posađeno 100 hiljada sadnica jabuka na 28 hektara sa protivgradnom zaštitom i sistemom za navodnjavanje i navigaciju.

”U voćnjaku uzgajamo pet vrsta jabuka, zlatni i crveni delišes, gala, gremi smit i novu sortu na našem tržištu fudži /fuji/, koja je krupna, lijepe crvene boje, sočna i sa dosta šećera”, naveo je Golubović.

Iz voćnjaka u nikšićkoj Župi očekuju prinos od 300 tona prve klase jabuka koje će, kako je predočio, biti isporučene tržištu Crne Gore.

”Već smo dogovorili plasman sa maloprodajnim lancima, tako da neće biti problema oko prodaje jabuka”, saopštio je Golubović.

U Našem voću u Župi je osam stalno zaposlenih, a angažuju se i sezonski radnici po potrebi.

Prema riječima Golubovića, berba počinje u narednih mjesec, pa će se i broj radnika povećati.
Firma Naše voće posluje u okviru podgoričkog Veletexa, koji je 2017. godine, na 12 javnom oglasu kupio za 600 hiljada EUR 44 hektara plodne zemlje i imovinu nekadašnje Zemljoradničke zadruge Župa u stečaju.

U okviru firme otvorena je i poljoprivredna apoteka Kalia u Župi, što mještanima zbog približenog asortimana, posebno olakšava sadnju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije