Naslovnica MINA Business Investicije Uložili 165,3 miliona EUR

Uložili 165,3 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Investitori iz Turske su od 2007. do kraja prošle godine u Crnu Goru ukupno uložili 165,3 miliona EUR, saopšteno je iz Agencije za promociju stranih investicija.

Priliv stranih direktnih investicija iz Turske u konstantnom je porastu, a samo je u prošloj godini iznosio 53 miliona EUR, pišu Dnevne novine.

“To Tursku svrstava na peto mjesto na listi država prijema stranim direktnim investicijama, odmah iza Italije, Rusije, Srbije i Mađarske”, kazali su iz Agencije.

U Crnoj Gori je, kako su dodali, trenutno 2,16 hiljada preduzeća koja su osnovali investitori iz Turske. Najveći broj njih obavlja djelatnost izgradnje stambenih i nestambenih zgrada, konsultantskih usluga, trgovine na veliko i malo i ugostiteljstva.

“Turska preduzeća pokazuju poseban interes za sektore turizama, poljoprivrede, energetike, infrastrukture i bankarstva, kao i za korišćenje Luke Bar formiranje proizvodnih kapaciteta u slobodnoj zoni, odnosno pretovar roba iz Turske i distribuciju ka zemljama regiona”, naveli su predstavnici Agencije.

Imajući u vidu činjenicu da je Turska zauzima osmo mjesto u svijetu po proizvodnji namještaja i prvo u Evropi po proizvodnji pločastih panela, ekonomska saradnja bi se mogla intenzivnije ostvarivati i u sektoru drvoprerade.

“Ima dosta ljudi iz Turske koji se predstavljaju kao kredibilni investitori, ali nemaju dovoljno kapaciteta. Sa druge strane, ima i ogromnih potencijalnih i kredibilnih kompanija koje konstantno iskazuju interesovanje i koje imaju puni kapacitet za realizaciju kapitalnih projekata. Neke kompanije su veliki igrači na globalnom nivou, a poslovanjem i razvitkom prevazilaze mnoge evropske gigante”, saopštili su iz Agencije.

Najčitanije