fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUgrožen sektor mliječne proizvodnje

Ugrožen sektor mliječne proizvodnje

Podgorica, (MINABUSINESS) – Sektor mliječne proizvodnje je ugrožen, zbog čega treba raditi na pronalaženju održivog rješenja kako bi se podržao sektor stočarstva i proizvodnje mlijeka, ocijenili su članovi skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje i predstavnici Unije stočara sjevera.

Zamjenik predsjednika Odbora, Genci Nimanbegu i član Odbora Predrag Sekulić, sastali su se danas sa predstavnikom Unije stočara sjevera Crne Gore, Vučkom Pešićem, poljoprivrednikom Budimirom Mugošom i vlasnikom farme krava Milanom Ikovićem.

Na sastanku je saopšteno da je izdvajanje iz budžeta za subvencije u poljoprivredi izuzetno nisko i da će dugoročno izazvati nesagledive posljedice.

„Raniji predlog da se stočarima isplati po dva centa za svaki litar prerađenog i otkupljenog mlijeka za jun i jul, po njihovom mišljenju, neće riješiti nagomilane probleme u ovoj oblasti i kao minimum za subvencije predlažu povećanje za pet centi po litru otkupljenog mlijeka, jer su već na granici rentabilnosti“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je ocijenjeno da je sektor mliječne proizvodnje ugrožen, tim prije što je došlo do povećanja cijene goriva i stočne hrane, što se subvencije obračunavaju po litru otkupljenog mlijeka a ne po obrađenoj površini, kao i da je potrebno raditi na pronalaženju održivog rješenja kako bi se podržao sektor stočarstva i proizvodnje mlijeka.

Sastanak je održan kao pripremna aktivnost u vezi sa inicijativom zamjenika predsjednika Odbora za održavanje konsultativnog saslušanja ministra poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede, Aleksandra Stijovića, koja se odnosi na zahtjeve proizvođača mlijeka.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije