fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeU ski rizorte će biti uloženo oko 100 miliona EUR

U ski rizorte će biti uloženo oko 100 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada će do 2022. godine samo u izgradnju novih ski rizorta, računajući kompletnu putnu, elektro i komunalnu infrastrukturu, uložiti oko 100 miliona EUR, saopštio je direktor Uprave javnih radova, Rešad Nuhodžić.

On je za Radio Crne Gore rekao da su novi ski centri prepoznati kao velika šansa za razvoj turizma i poboljšanje uslova života stanovništva i otvaranje novih radnih mjesta.

Nuhodić je podsjetio da je polovinom februara otvoreno novo skijalište Kolašin 1600 za koji je Vlada izdvojila 17 miliona EUR, a u planu je još jedna žičara na toj lokaciji koja će spojiti skijališta Kolašin 1600 i Kolašin 1450.

“Takođe, pokrenute su aktivnosti i potpisani ugovori za izgradnju još tri ski centra. Na Hajli u Rožajama u toku je izgradnja saobraćajne infrastukture u vrijednosti blizu dva miliona EUR. Nakon završetka tog posla stvoriće se uslovi za izgradnju žičare sa pratećim objektima u vrijednosti većoj od devet milione EUR”, rekao je Nuhodžić.

Prema njegovim riječima, bjelopoljska Cmiljača će za koju godinu biti pravi zimski dragulj Crne Gore.

“Na tom lokalitetu u toku je izgradnja deset kilometara duge saobraćajne infrastrukture i elektroenergetske mreže, kao preduslova za izgradnju skijaških staza i žičare, za koje su radovi već ugovoreni, u ukupnoj vrijednosti oko 11 miliona EUR”, objasnio je Nuhodžić.

Kako je kazao da je u toku priprema za izgradnju ski centra na lokaciji Žarski u mojkovačkoj opštini.

“Uprava javnih radova je već ugovorila izradu tehničke dokumentacije i izgradnju žičare i ski staza, a Vlada će za kompletan projekat izdvojiti blizu 30 miliona EUR”, dodao je Nuhodžić.

On je saopštio da Uprava javnih radova trenutno ima preko 100 projekata i u okviru njih značajan broj podprojekata koji su u različitim fazama realizacije, i to većinom na sjeveru.

Nuhodžić je poručio i da na nekim projektima postoje neodgovorni izvođače radova, koji se ne pridržavaju ugovorenih obaveza.

“Iz tih razloga smo nedavno raskinuli tri ugovora. Uprava i Vlada neće dozvoliti da neodgovornost pojedinih preduzeća dovede u pitanje realizaciju kapitalnih projekata. Prema tome, dinamiku radova mogu ocijeniti kao zadovoljavajuću, ali svakako može biti i bolja”, poručio je Nuhodžić.

Kapitalni budžet za ovu godinu iznosi preko 300 miliona EUR, dok je skoro patina tog iznosa namijenjena realizaciji projekata preko Uprave za javne radove ili više od 60 miliona.

Nuhodžić je rekao da od valorizacija prirodnih ljepota Đalovića pećine, kao novog turističkog projekta, u Vladi očekuju mnogo.

“Svako ko je makar jednom ušao u ovu pećinu dobro zna kakve sve ljepote i prirodna bogatstva posjeduje. Riječ je o veoma zahtjevnom poslu, koji predviđa izgradnju kvalitetne saobraćajne infrastrukture, vizitoring centra na rijeci Bistrici, žičaru do samog ulaza u pećinu, kao i opremanje i postavljanje montažnih staza u samoj pećini”, saopštio je Nuhodžić.

Prema njegovim riječima, preliminarne projekcije govore da je za sve faze radova u okviru valorizacije Đalovića pećine potrebno oko 18 miliona EUR.

“Radovi će u inženjerskom smislu predstavljati pravi izazov, jer ulazimo u samo srce Đalovića klisure, ali vjerujemo da će tokom 2022. godine dio pećine biti dostupan posjetiocima”, naveo je Nuhodžić.

On je kazao i da je Uprava, između ostalih, veoma posvećena i projektima u oblasti obrazovanja, ali i da je trenutno angažovana na nekoliko izuzetno važnih sportskih projekata.

“Svakako se među njima ističe izgradnja modernog fudbalskog stadiona na Cetinju, čija je vrijednost 8,8 miliona EUR, od čega će Vlada iz budžeta izdvojiti 4,4 miliona. Ovdje su radovi trenutno u planiranoj dinamici i očekujemo da budu privedeni kraju do početka 2021. godine”, dodao je Nuhodžić.

Tu je i rekonstrukcija zapadne tribine stadiona Sutjeske u Nikšiću, gdje će od procijenjene vrijednosti od 4,6 miliona EUR, Vlada učestvovati sa 3,3 miliona.

Tu je i završna faza rekonstrukcije zatvorenog bazena u Kotoru, u vrijednosti od oko 4,5 miliona EUR.

Najčitanije