fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeU narednom periodu rast austrijskih investicija

U narednom periodu rast austrijskih investicija

Podgorica, Beč, (MINA-BUSINESS) – Austrija je od obnove nezavisnosti 2006. godine uložila u Crnu Goru 622,9 miliona EUR, saopštio je predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović i dodao da vjeruje da će u narednom periodu doći do rasta investicija iz Austrije.

Golubović je, učestvujući u radu poslovnog foruma Destinations on the Rise 2019 – Montenegro, koji je održan u Beču, kazao da očekuje da će susret doprinijeti unaprjeđenju ekonomskih odnosa Crne Gore i Austrije, te da podrška vlada poslovnom forumu potvrđuje da polje privredne saradnje nije ni iskorišćeno u odnosu na realne mogućnosti.

Prema njegovim riječima, rast ekonomije potvrđuje činjenicu da Crna Gora kontinuirano unaprjeđuje poslovni ambijent koji pogoduje prilivu stranih ulaganja.

“Riječ je o trendu koji je počeo obnovom nezavisnosti 2006. godine, a koji potvrđuje prisustvo investitora iz više od 120 zemalja. Austrija je u navedenom periodu investirala u Crnu Goru 622,9 miliona EUR i na četvrtom je mjestu po obimu ulaganja, odnosno na drugom, u odnosu na zemlje Evropske unije”, naveo je Golubović.

On je ocijenio da će u narednom periodu doći do rasta austrijskih investicija, što je i jedan od ciljeva događaja.

“U ovom trenutku, prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata, u Crnoj Gori, u raznim oblicima organizovanja, posluje 79 kompanija sa austrijskim kapitalom”, rekao je Golubović.

Skup je organizovan u okviru posjete Austriji crnogorske državno-privredne delegacije koju je predvodio potpredsjednik Vlade Milutin Simović, a u njoj su bili i sekretar Sekretarijata za razvojne projekte Dejan Medojević, te predstavnici renomiranih crnogorskih kompanija.

Organizator poslovnog foruma je bila Mreža za razvoj poslovanja jugoistočne Evrope – SEEBDN, u partnerstvu sa firmom Grimex Consult, a u kooperaciji sa austrijskom medijskom kućom Die Presse i uz podršku Vlade.

Golubović je rekao da je Crna Gora posljednjih godina među najatraktivnijim turističkim destinacijama. O tome govori i rekordan broj od 2,2 miliona turista u prošloj godini i skoro 2,5 miliona prevezenih putnika na crnogorskim aerodromima.

“Broj turista iz Austrije, kao i ostvarenih noćenja, u prošloj godini bio je veći preko 30 odsto u odnosu na 2017”, dodao je Golubović.

On je podsjetio da, odnedavno, u Crnoj Gori posluje i poznata austrijska hotelska grupacija Falkensteiner.

“Siguran sam da je Austrija, kao zemlja prepoznatljiva po razvijenom planinskom turizmu tokom cijele godine, dobar primjer kako da i ovaj segment dodatno ojačamo. Ski centar Kolašin 1600 otvorio je vrata posjetiocima u februaru ove godine, a za izgradnju cjelokupne infrastrukture, uključujući šestosjede žičare, korišćena su iskustva renomirane austrijske kompanije Doppelmayer”, rekao je Golubović.

On je kazao da je veliki broj projekata, koji se odnose na putnu i komunalnu infrastrukturu, realizovan u saradnji sa austrijskom kompanijom Strabag. Prva vjetroelektrana u Crnoj Gori izgrađena je na Krnovu 2017. godine, a projekat izgradnje su realizovale austrijska firma Ivicom Consulting i francuska kompanija Akuo Energy.

“Puštanjem u rad energetskog podmorskog kabla između Italije i Crne Gore, koje se očekuje u narednim mjesecima, ostvariće se direktna veza tržišta električne energije iz jugoistočne sa tržištem Zapadne i Centralne Evrope. To predstavlja šansu i dobar preduslov za realizaciju crnogorskih energetskih potencijala. S tim u vezi, koristim priliku, da pozovem austrijske kompanije da investiraju u oblast energetike i iskoriste benefite koje će donijeti realizacija ovog projekta”, rekao je Golubović.

Veliki potencijal za ulaganje postoji u sektoru šumarstva i drvoprerade.

Golubović je naveo da su, po vrijednosti šumskih površina, očuvanosti, uređenosti i raznovrsnosti, crnogorske šume među najkvalitetnijim u Evropi. Po stepenu šumovitosti od 1,11 hektara po glavi stanovnika, Crna Gora uz skandinavske zemlje pripada najšumovitijim zemaljama u Evropi.

“Drvna industrija je grana privrede sa komparativnim prednostima, od kojih se ističu sirovinska baza, postojeća infrastruktura i tržište, pa vjerujem da bi znanja i iskustva austrijskih privrednika mogla značajno doprinijeniti da ovaj potencijal dobije dodatnu vrijednost kroz ulaganja u prerađivački sektor”, saopštio je Golubović.

On je rekao da je uvjeren da je pred dvije države još prilika za razmjenu i prenos najboljih iskustava i praksi. Austrijsko socijalno partnerstvo predstavlja najuspješniji primjer ekonomsko-socijalnog dijaloga na prostorima Evrope. Konsenzus u radu koji je postignut u ovom partnerstvu predstavlja model kojem treba težiti.

“Činjenica je da naši dobri međukomorski odnosi nijesu uvijek praćeni adekvatnim rezultatima na ekonomskom planu, pa današnji susret predstavlja priliku za unapređenje postojećih i stvaranje novih poslovnih aranžmana, što mora biti naš prioritet u budućem period”, rekao je Golubović.

Sekretar Sekretarijata za razvojne projekte, Dejan Medojević predstavio je crnogorsku investicionu destinaciju.

On je govorio o aktuelnim i planiranim razvojnim projektima u sektorima saobraćajne infrastrukture, energetike, turizma i građevinarstva, posebno ističući potencijale kojima su bogata agrar i šumarstvo.

Austrijske privrednike upoznao je sa povoljnostima za ulaganje, podsticajnim poreskim sistemom i drugim benefitima za investitore.

Simović je razgovarao sa predsjednikom Nacionalnog vijeća Austrije Volfgangom Sobotkom, ministrom za EU, umjetnost, kulturu i medije Gernotom Blumelom, poslanicima i članovima Vanjskopolitičkog odbora Parlamenta Austrije. Simović je austrijske privrednike pozvao da intenziviraju saradnju sa crnogorskim partnerima i još jednom naglasio povoljan ambijent u Crnoj Gori za direktne strane investicije.

Najčitanije

vrhovni državni tužilac Milorad Marković, oduzimanje imovine, kriminal, konferencija AIRE

Marković: Izostali rezultati u oduzimanju imovine

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori izostali su rezultati u oduzimanju imovine stečene kriminalnom...