fbpx
Naslovnica MINA Business U januaru preuzeto 270,37 miliona kWh struje

U januaru preuzeto 270,37 miliona kWh struje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Korisnici elektrodistributivnog sistema u januaru su preuzeli ukupno 270,37 miliona kilovat sati (kWh) električne energije, što je oko devet odsto više u odnosu na decembar, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

„Najviše električne energije, oko 40 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja“, navodi se u saopštenju.

Očitano je ukupno 383,91 hiljadu brojila ili 93 odsto od ukupnog broja. Neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni.

„Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto“, rekli su iz CEDIS-a.

Ekipe Sektora za održavanje su u januaru 1,65 hiljada puta intervenisale na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je 31,83 hiljade EUR.

Na distributivnu mrežu je tokom januara priključeno 343 nova korisnika.

Prethodnog mjeseca na području Crne Gore je ugrađeno 329 novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 335 hiljade, čime je pokriveno preko 80 odsto konzuma.

„Tokom januara na nivou sekundarne mreže radilo se na realizaciji 12 investicionih projekata, koji su vrijedni oko milion i 230 hiljada EUR“, navodi se u saopštenju.

Na području Podgorice aktuelna je realizacija projekata izgradnje tri trafostanice 10/0,4 kV, prema DUP-u Pobrežje – zone A,B,C, prema DUP-u Konik – Stari Aerodrom III i Beri 4, čija je vrijednost oko 430 hiljada EUR.

Iz CEDIS-a je saopšteno da su u toku i aktivnosti na prikupljanju dokumentacije neophodne za izgradnju dva kablovska voda Jadran Perast – TS Dražin Vrt i TS Dražin Vrt – Orahovac, za koje je neophodno izdvojiti oko 273 hiljade EUR.

„Tokom januara pribavljen je i značajan dio projektne dokumentacije za rekonstrukciju 10 kV dalekovoda Žabljak – Borje – Vrela, čija je vrijednost oko 183 hiljade EUR“, dodaje se u saopštenju.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže.

CEDIS distribuira električnu energiju za oko 413 hiljada korisnika na području Crne Gore.

Najčitanije