1.3 C
Podgorica
April 2, 2020.
Naslovnica MINA Business Investicije U Fondu za obnovljive izvore energije više od dva miliona

U Fondu za obnovljive izvore energije više od dva miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sredstva u fondu za obnovljive izvore energije na kraju prošle godine, koja se prenose u ovu, iznosila su 2,02 miliona EUR, navodi se u izvještaju o poslovanju Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE).

Fond je u prošloj godini uvećan za 129,27 hiljada EUR, pišu Dnevne novine.

“Po osnovu debalansa elektroenergetskog sistema Crne Gore koji su izazvali povlašćeni proizvođači, u prošloj godini fond za obnovljive izvore energije je uvećan za 129,27 hiljada EUR. Sredstva u tom fondu na kraju ptošle godine, a koja se prenose u ovu iznose 2,02 miliona EUR”, navodi se u dokumentu koji je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici.

Status povlašćenog proizvođača, po osnovu kojeg proizvođači struje iz obnovljih izvora imaju pravo na podsticaje preko računa za struju, trenutno ima devet kompanija.

Od toga, šest firmi raspolaže sa 13 malih hidroelektrana, kompanije Invicta iz Podgorice i Eco Solar System iz Danilovgrada imaju u vlasništvu po jednu solarnu elektranu u Danilovgradu, dok vjetroelektrana Krnovo pripada preduzeću Krnovo Green Energy.

U izvještaju COTEE za prošlu godinu navodi se da je od tih povlašćenih proizvođača prošle godine otkupljeno više od 27,65 miliona EUR struje.

“U skladu sa zakonskom obavezom, tokom prošle godine od povlašćenih proizvođača je otkupljena električna energija u ukupnoj vrijednosti od 22,85 miliona EUR bez poreza na dodatu vrijednost (PDV) ili 27,65 miliona EUR sa PDV-om”, precizirano je u dokumentu COTEE koji je na kraju prošle godine imao zaključene ugovore sa Elektroprivredom (EPCG) i Unipromom, kao kupcem samosnabdjevačem za potrebe Kombinata aluminijuma.

Svrha ugovora je kupoprodaja proporcionalnog udjela struje proizvedene u objektima povlašćenih proizvođača.

“Po osnovu zaključenih ugovora sa snabdjevačem i kupcem samosnabdjevačem i u skladu sa zakonskom obavezom i tržišnim pravilima, COTEE je izdao EPCG fakture u ukupnom iznosu od 21,87 miliona EUR sa PDV-om, a Unipromu u ukupnom iznosu od 2,21 milion EUR sa PDV-om”, navodi se u izvještaju Operatora tržišta električne energije.

U izvještaju se konstatuje i da je primjetan rast udjela proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji električne i drugih oblika energije.

Crna Gora je prvi put proizvela dovoljno struje iz obnovljivih izvora od 24. maja do 2. juna ove godine, čime se, kako je ranije saopšteno iz Vlade, pridružila malom broju država koje se mogu pohvaliti da su iz domaćih obnovljivih izvora energije proizvele svu potrebnu energiju.

Najčitanije

U svijetu oboljelo 912 hiljada, umrlo 45,54 hiljade ljudi

Vašington, (MINA) - U svijetu je registrovano 912.098 slučajeva obolijevanja od COVID-19, preminulo je...

Otkazan i Vimbldon