fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTri osobe osumnjičene da su oštetile budžet preko 600 hiljada EUR

Tri osobe osumnjičene da su oštetile budžet preko 600 hiljada EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije podnijeli su krivične prijave protiv tri osobe za koje se sumnja da su utajom poreza i doprinosa oštetile budžet za preko 600 hiljada EUR.

Iz Uprave policije je saopšteno da su P.I, A.M. i D.M, nastanjeni u Podgorici, izvršili krivično djelo tako što nijesu dostavljali podatke i činjenice o zakonito stečenim prihodima, kako bi izbjegli plaćanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) i na dohodak fizičkih lica.

„Oni su prikrili podatke koji se odnose na plaćanje obaveza po osnovu obračuna PDV-a i poreza na dohodak fizičkih lica, čime je budžetu Crne Gore pričinjena šteta od 606,67 hiljada EUR“, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave policije su dodali da je, u saradnji sa postupajućim osnovnim državnim tužiocem u Kotoru, obavljena kontrola poslovanja, odnosno gradnje i prodaje poslovno-stambenih objekata u kotorskim naseljima Dobrota i Stoliv. Tom prilikom policija je došla do sumnje da su P.I, A.M. i D.M. izvršili krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

„Provjerama je utvrđeno da prijavljeni nijesu vodili poslovne knjige na način propisan Zakonom o računovodstvu i reviziji, nijesu obavili opštu registraciju poreskog obveznika, kao ni PDV registraciju, u skladu sa Zakonom o poreskoj administraciji kod nadležnog poreskog organa“, saopštili su iz Uprave policije.

Oni su kazali da osumnjičeni nijesu vodili poslovne knjige i pomoćne evidencije u kojima bi bile registrovane poslovne transkacije u vezi sa gradnjom stanova i njihovom daljom prodajom kupcima.

„Nijesu podnosili poreske i prijave poreza na dohodak fizičkih lica i PDV, a sticali su prihode od oporezive djelatnosti, odnosno gradnje stanova za tržište u Opštini Kotor, tako što su prodajom stambeno-poslovnih jedinica ostvarili ukupan prihod od 2,73 miliona EUR“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije