fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTraže sastanak sa Spajićem povodom više zakonskih predloga

Traže sastanak sa Spajićem povodom više zakonskih predloga

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokratska partija (SDP) tražila je od ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića, da organizuje sastanak povodom zakonskih predloga koji se tiču smanjenja opterećenja za poslodavce, kao i pravednijeg načina dodjeljivanja dječijeg dodatka.

Iz SDP-a su kazali da je njihova poslanica, Draginja Vuksanović Stanković, tražila prijem kod Spajića i zbog toga što građani i zainteresovana javnost nijesu imali mogućnost učestvovanja u javnoj raspravi o predloženim zakonskim inicijativama koje su date u skupštinsku proceduru, a koje su, direktno ili indirektno, vezane za to Ministarstvo.

„Činjenicom da je predlagač ovih zakona grupa poslanika, a ne Vlada, izbjegnut je i suštinski i formalno neophodni socijalni dijalog i javna rasprava. Udruženja radnika i udruženja poslodavaca već su se javno oglasila, dajući svoje primjedbe i predloge“, navodi se u saopštenju SDP-a.

U toj partiji smatraju da uvećanje minimalne zarade, za koje se godinama zalažu, treba pratiti i rasterećenje poslodavaca, jer su crnogorski poslodavci ubjedljivo najoporezovaniji u regionu.

„Da li to učiniti smanjenjem stope doprinosa ili uvođenjem startnog neoporezivog dijela zarade, čime bi postigli i suštinsku progresivnost u oporezivanju, stvar je dogovora, ali je neophodno umanjiti opterećenje na zarade, istovremeno sa rastom minimalne zarade“, dodali su iz SDP-a.

Oni su kazali da su već u skupštinsku proceduru uputili takvu zakonsku inicijativu.

SDP je, kako su podsjetili, predala u proceduru i amandmane na Predlog izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

Amandmanima se predlaže promjena kako bi se djeci obezbijedili pravo na dječiji dodatak do redovnog završetka obaveznog osnovnog obrazovanja, kada je realno i potrebniji, jer su obaveze veće.

„Ne postoji niti jedan razlog zašto bi djeci tokom školovanja bio uskraćen dječji dodatak, a dobijala ga samo djeca tokom predškolskog uzrasta. Potrebe djece u školskom uzrastu su veće, a društvo ne smije dozvoliti da zbog siromaštva roditelja djeci bude otežano školovanje“, smatraju u SDP-u.

U cilju socijalne pravednosti, u SDP-u su predložili da one porodice sa, za crnogorske uslove naročito visokim primanjima, kao što su direktori banaka i uspješnih preduzeća, članovi Vlade, poslanici i svi oni čija su primanja višestruko iznad prosjeka, ne ostvaruju tu vrstu socijalne podrške, jer za njom realno nemaju potrebu.

Iz SDP-a su naveli da javno nije prezentovan niti jedan argument koji bi opravdao ukidanja dječjeg dodatka navršetkom šeste godine, odnosno ukidao dječji dodatak onoj djeci koja imaju troje braće i sestara.

“Takav predlog smatramo nepravednim i pogrešnim”, poručili su iz SDP-a.

Iz te partije su naveli da nijesu predlagali uvećanje iznosa dječjeg dodatka, cijeneći stanje javnih finansija, ali da smatraju da je raspodjela kakvu predlažu mnogo bolja i pravednija.

Najčitanije