fbpx
NaslovnicaMINA BusinessToplifikacija Pljevalja zasnovana na korišćenju uglja nije ostvariva

Toplifikacija Pljevalja zasnovana na korišćenju uglja nije ostvariva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Toplifikacija Pljevalja na osnovu distribucije energije iz Termoelektrane (TE) Pljevlja baziranoj na korišćenju uglja nije realna niti ostvariva, smatra predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

Medojević je rekao da, i pored njegovih dobronamjernih upozorenja da TE Pljevlja sa tom tehnologijom nema budućnost i da niko iz Evropske unije (EU) neće odobriti investiciju koja je zasnovana na proizvodnji energije na ugalj, rukovodstvo Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) “srlja u rizične projekte”.

“Toplifikacija Pljevalja na osnovu distribucije energije iz TE Pljevlja baziranoj na korišćenju uglja nije realna niti ostvariva”, smatra Medojević.

Prema njegovim riječima, rješenja postoje, ali ne na osnovu “prljave tehnologije koju već više mjeseci nelegalno koristi EPCG u TE Pljevlja.”

Medojević je kazao da Demokrate moraju shvatiti da se davanjem posla režimskoj firmi BEMAX od 54 miliona EUR, neće ispuniti ekološki kriterijumi u vezi dozvoljene emisije CO2 i da država Crna Gora nepotrebno ulazi u spor sa Evropskom energetskom zajednicom (EEZ).

“Potrošićemo pare poreskih obveznika na skupe advokate, a spor ne možemo dobiti. Iz prostog razloga jer smo sami potpisali taj sporazum i sada se ne držimo svojih obaveza”, naveo je Medojević.

On je rekao da EPCG ne može naći investicije za distribuciju toplote koja potiče iz uglja i da će EU jednostavno zabraniti dalju upotrebu elektrane.

Medojević je naveo da je širenje zagađenja iz nelegalnog objekta međunarodno krivično djelo i da EU može reagovati podnošenjem krivične prijave, obustavom finansijske pomoći, isključenjem sa regionalne mreže.

“Što prije rukovodstvo EPCG shvati i prihvati naše međunarodne obaveze i rizike od insistiranja na nastavku proizvodnje struje iz uglja, to ćemo prije doći do održivih rješenja i za Pljevlja i za EPCG i za Crnu Goru”, smatra Meodjević.

Prema njegovim riječima, uporno insistiranje na nastavku rada TE Pljevlja sa tehnologijom koja ne ispunjava definisane kriterijume o emisiji CO2 sa EEZ, samo je guranje prsta u oko EU od koje se očekuje konkretna pomoć i investicije za razvoj energetskog sektora u Crnoj Gori.

“Vrijeme je da prestanemo da pričamo bajke i da se stupidno držimo jeftine demagogije i kratkovidog populizma i prikupljanja sitnih političkih poena. Razvoj Crne Gore i energetska tranzicija je suviše ozbiljna tema za nacionalni konzensuz i za jedinstvo oko strateških ciljeva”, kazao je Medojević.

On je rekao da su sve zemlje svijeta u trci za jeftina investiciona sredstva za zelenu energiju i borbu protiv klimatskih promjena.

Medojević je pozvao kolege iz Demokratske Crne Gore da odmah prekinu sa politikama koje su suprotne savremenim razvojnim trendovima i da zbog sitnih političkih poena ne ugrožavaju strateške razvojne šanse Crne Gore.

“Proizvodnja energije na ugalj je prošlost i to svi moramo da prihvatimo i da tražimo održiva alternativna riješenja, koja postoje”, zaključio je Medojević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije