fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTmurna ekonomska slika rezultat nerealnog planiranja rashoda Evrope sad

Tmurna ekonomska slika rezultat nerealnog planiranja rashoda Evrope sad

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tmurna ekonomska slika Crne Gore rezultat je nerealnog planiranja rashoda programa Evropa sad, ocijenio je član Glavnog odbora i potpredsjednik Savjeta mladih Demokratske partije socijalista (DPS), Andrija Klikovac.

„Više je nego izvjesno da nam se bliži najopasniji scenario po javne finansije i kreditni aranžmani sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), usljed nužne potrebe za sanacijom. Sve ovo je posljedica eksperata koji su devalvirali sve čega su se dohvatili“, naveo je Klikovac u saopštenju.

On je rekao da je predlog MMF-a da Vlada uveća porez na dodatu vrijednost (PDV) i na dohodak, racionalna posljedica, koja dolazi kao plod neodgovornih populističkih poteza i neodrživosti javnih finansija.

„To će sasvim sigurno izazvati dalje slabljenje životnog standarda građana, a privredi, opterećenoj efektima korona krize, nametnuti dodatno opterećenje koje će izazvati nastavak otpuštanje radnika“, smatra Klikovac.

Kako MMF predviđa, deficit će biti veći i iznad šest odsto, a time i nadmašiti kriterijum iz Mastrihta. Javni dug će u srednjem roku nastaviti da raste i u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP), kao i u apsolutnom iznosu, što, prema riječima Klikovca, govori da će se tekući troškovi jednim dijelom finansirati iz duga.

„Sa druge strane, evidentno je da rast prosječne zarade nije dovoljan da pokrije rast cijena. Najnovije poskupljenje goriva i obaranje svih dosadašnjih rekorda svjedoči da agoniji nema kraja, a da se Vlada, za razliku od brojnih primjera iz Evropske unije (EU) i iz regiona, ni na koji način ne trudi da ograniči cijene goriva smanjivanjem dažbina na taj akcizni proizvod“, poručio je Klikovac.

Prema njegovim riječima, građani su ti koji na svojoj koži osjećaju da sada mogu da kupe mnogo manje životnih namirnica nego godinu ranije.

„Svakako da su u najgorem položaju penzioneri, a šta tek reći za nezaposlene kojih je sve više. Umjesto da se dugom finansira razvoj, Crna Gora će doći do stanja da je potrebno zaduženjem finansirati održivost budžeta i socijalnih davanja“, zaključio je Klikovac.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije