fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSpoljnotrgovinska razmjena za četiri mjeseca preko 800 miliona

Spoljnotrgovinska razmjena za četiri mjeseca preko 800 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prva četiri mjeseca je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 801,8 miliona EUR, što je deset odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 114,4 miliona EUR, što je 8,6 odsto manje u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio manji 10,2 odsto i iznosio je 687,4 miliona EUR.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 16,6 odsto i veća je u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosila 16,3 odsto”, rekli su iz Monstata.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu u iznosu od 27,8 miliona EUR, koji čine obojeni metali 21,5 miliona EUR, kao i gvožđe i čelik četiri miliona EUR.

U strukturi uvoza najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 147,9 miliona EUR, koji čine drumska vozila 42,4 miliona EUR, električne mašine, aparati i uređaji 32,3 miliona EUR.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 27,2 miliona EUR, Slovenija 15,4 miliona EUR i Mađarska 11 miliona EUR.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 131 milion EUR, Njemačka 65 miliona EUR i Kina 61,3 miliona EUR.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).

Najčitanije

damir šehović, gabrijel eskobar, vlada crne gore, eu

Šehović: Suština EU integracija je u vrijednostima

Podgorica, (MINA) – Suština evropskih integracija nije u štrikovima, već vrijednostima, koje parlamentarna većina...