fbpx
NaslovnicaMINA BusinessS&P 500 indeks blago porastao

S&P 500 indeks blago porastao

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks blago porastao jer ulagači očekuju nove podsticajne ekonomske mjere, međutim trgovalo se oprezno zbog političke nesigurnosti u Vašingtonu i skorašnjeg početka sezone objava poslovnih izvještaja kompanija.

Dow Jones oslabio je 0,03 odsto, na 31.060 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,23 odsto, na 3.809 poena, a Nasdaq indeks 0,43 odsto, na 13.128 bodova.

Podršku tržištima već sedmicama pružaju najave novih podsticajnih ekonomskih mjera, prenosi Hina.

Nakon što su demokrate osvojile većinu u oba doma Kongresa, ulagači vjeruju da će to izabranom predsjedniku Joeu Bidenu olakšati sprovođenje njegovih planova u Kongresu, kao što su nove podsticajne mjere i povećana ulaganja u infrastrukturu.

Uz to, ulagači se nadaju da će se uskoro, zahvaljujući vakcinisanju protiv covida-19, ekonomske aktivnosti normalizovati, a oporavak od koronakrize ubrzati.

Zbog toga su vijesti o daljem širenju koronavirusa i restriktivnim mjerama u SAD-u u drugom planu.

„Ulagači se već neko vrijeme fokusiraju na drugu polovinu ove godine i nadaju se potpunom otvaranju ekonomije”, kazala je analitičarka u firmi Allianz Global Investors, Mona Mahajan.

Međutim, ulagači su posljednjih dana oprezni zbog političke nesigurnosti u Vašingtonu, nakon što su pristalice predsjednika Donalda Trumpa prošle sedmice napale Kongres, pri čemu je smrtno stradalo petoro ljudi.

Zastupnički dom Kongresa glasao je u srijedu za opoziv Trumpa zbog podsticanja na napad na Kongres. Tako je Trump postao prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu, međutim male su šanse da se opoziv potvrdi dvotrećinskom većinom u Senatu.

Senat bi, međutim, mogao Trumpu zabraniti da se drugi put kandiduje za dužnost jer je za to potrebna obična većina.

Ulagači su na oprezu i zbog toga što se bliži sezona objava poslovnih izvještaja kompanija za posljednje tromjesečje prošle godine.

U petak će nekoliko banaka, uključujući Citigroup i JPMorgan, objaviti rezultate, a idućih sedmica finansijske izvještaje i procjene kompanija o daljem poslovanju znatno uticati na smjer tržišta.

I na evropskim berzama se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,13 odsto, na 6.745 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,11 odsto, na 13.939 poena, a pariski CAC 0,21 odsto, na 5.662 boda.

Najčitanije