fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSnažan rast indeksa na Wall Streetu

Snažan rast indeksa na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Zahvaljujući rastu cijena dionica u svim sektorima, na Wall Streetu su u srijedu indeksi snažno porasli, pri čemu je S&P 500 završio trgovanje svega jedan bod ispod rekordnog nivoa dostignutog u februaru.

Dow Jones je u srijedu porastao 1,05 odsto na 27.976 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1,4 odsto na 3.380 bodova, a Nasdaq 2,13 odsto na 11.012 bodova, prenosi Hrportfolio.

S&P je tokom poslijepodnevnog trgovanja nakratko premašio rekordni nivo od 3.386 bodova, dostignut 19. februara, prije nego je koronakriza zahvatila Sjedinjene Američke Države (SAD) i izazvala jedan od najdramatičnijih padova Wall Streeta u njegovoj istoriji.

Dow je još ispod svog najvišeg nivoa dostignutog u februaru, dok je Nasdaq rekordni nivo prešao u junu.

Najviše su rasle cijene dionica tehnoloških kompanija, poput Amazona, Microsofta i Applea. Po dobitku se ističe i dionica Tesle, koja je poskupila 13,1 odsto nakon što je kompanija najavila da će podijeliti jednu dionicu na njih pet u pokušaju da ih učini dostupnijima zaposlenima i ulagačima.

Uz završetak sezone objave poslovnih rezultata za drugo tromjesečje, investitori se pripremaju za rizik američkih predsjedničkih izbora na jesen, a iščekuju se i nove vijesti o fiskalnim podsticajima američkoj ekonomiji.

Prekid pregovora između republikanaca i demokrata o idućem paketu pomoći koji bi trebalo da pomogne desetinama miliona Amerikanaca koji su ostali bez posla tokom koronakrize ulazi u peti dan, a pritom ni jedna strana nije spremna da obnovi pregovore.

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden, u srijedu je odabrao senatorku iz Kalifornije, Kamalu Harris, za svoju potpredsjednicu.

I na evropskim berzama cijene dionica u srijedu su snažno porasle. Londonski FTSE indeks završio je trgovanje s dobitkom od 2,04 odsto na 6.280 bodova, frankfurtski DAX skočio je 2,9 odsto na 13.058 bodova, a pariski CAC 3,3 odsto na 5.073 boda.

Najčitanije