fbpx
-0.8 C
Podgorica
January 26, 2022.
NaslovnicaGlavna vijestSlijede krivične prijave zbog nezakonito potrošenih 55 miliona

Slijede krivične prijave zbog nezakonito potrošenih 55 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo kapitalnih investicija priprema krivične prijave protiv odgovornih osoba iz bivše Vlade koje su mimo zakona odobravale i uplaćivale državnu pomoć bankrotiranom Montenegro Airlinesu, čime je država oštećena za više od 50 miliona EUR, potvrdio je ministar Mladen Bojanić.

Agencija za zaštitu konkurencije (AZZK) proteklih dana donijela je dva konačna rješenja, jednim je utvrdila da je toj kompaniji mimo Zakona o državnoj pomoći tokom 2018. i 2019. uplaćeno 12,7 miliona EUR, a drugim da sva pomoć dijeljena kroz Zakon o ulaganju i konsolidaciji MA (43 miliona) nije bila usklađena sa Zakonom o državnoj pomoći, kao ni sa obavezama Crne Gore iz Sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji, pišu Vijesti.

Dodjelu te pomoći dogovaralo i isplaćivalo je bivše Ministarstvo saobraćaja na čijem čelu je bio Osman Nurković, odobravala i izglasavala Vlada Duška Markovića, a cijeli potupak je trebalo da kontroliše Savjet Agencije za zaštitu konkurencije, kojim je predsjedavao tadašnji i sadašnji predsjednik Miodrag Vujović.

Agencija je rješenjem obavezala Ministarstvo da pokrene proceduru povrata ovog nezakonito isplaćenog novca od MA, koji je u međuvremenu otišao u stečaj.

“U skladu sa rješenjem AZZK-a, Ministarstvo kapitalnih investicija će prijaviti potraživanje stečajnom sudiji/vijeću, iako smo potpuno svjesni da država neće moći ništa naplatiti. Odjeljenje za borbu protiv korupcije Ministarstva kapitalnih investicija već radi na pripremi prijave protiv lica odgovornih za pripremu, donošenje i sprovođenje nezakonitih odluka koje su koštale građane Crne Gore više desetina miliona EUR”, odgovorio je Bojanić na pitanje Vijesti da li i koliko novca mogu povratiti od bankrotirane avio-kompanije, kao i da li će podnijeti prijave tužilaštvu.

AZZK je naložila Ministarstvu i da pripremi predlog zakona koji će sadašnji Zakon o ulaganju i konsolidaciji MA biti poništen. Ovaj zakon usvojen je krajem decembra 2019. Iako prethodno nije zatražena saglasnost Agencije o usklađenosti državne pomoći, što je bila obaveza i prema domaćem zakonu, ali i Sporazumu sa EU.

Zakonom je bila predviđena isplata 155 miliona EUR avio-kompaniji, ali su od jula do kraja avgusta iz više tranši isplaćena 43 miliona. AZZK je 3. septembra donijela privremenu odluku kojom je Vladi zabranila dalje dodjele državne pomoći MA, koji je krajem decembra zbog nemogućnosti daljeg rada obustavio letove.

Bojanić je Vijestima proslijedio i pismo evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija koje je 3. februara prošle godine, mjesec nakon usvajanja spornog zakona o pomoći MA, poslao tadašnjem premijeru Markoviću, resornom ministru Nurkoviću i tadašnjem i sadašnjem predsjedniku Savjeta AZZK Vujoviću, kojim ih jasno upozorava da državna pomoć MA nije u skladu sa obavezama koje je Crna Gora preuzela na putu ka EU.

“Dodatno, pored ovih zloupotreba, prevarili su i zvaničnike EU i nakon njihovog jasnog upozorenja, uplatili 43 miliona EUR MA, potpuno svjesni da pored štete po budžet ugrožavaju i put Crne Gore u EU”, kazao je Bojanić.

Ovo pismo, prema informacijama Vijesti, nikada nije zvanično zavedeno u Ministarstvu, Vladi i Agenciji, niti u arhivama postoje zvanični odgovori na njega. U periodu kada je stiglo ovo upozorenje evropskog komesara, Vlada je bila u pregovorima sa Evropskom unijom o otvaranju posljednjeg neotvorenog pregovaračkog Poglavlja 8, koje se odnosi na upravu na oblast konkurencije.

Sagovornik Vijesti iz tog perioda kazao je da je uži krug osoba uključenih u pregovore znao za ovo pismo, ali da o njemu nije postojala pisana komunikacija, dok je u razgovorima sa predstavnicima EU obećavano da sporni zakon o pomoći MA neće biti primjenjivan.

Najčitanije