NaslovnicaMINA BusinessSjutra novi protest penzionera KAP-a

Sjutra novi protest penzionera KAP-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Penzioneri Kombinata aluminijuma (KAP) okupiće se sjutra ispred zgrade Vlade, u cilju isplate njihovih otpremnina i novca iz stambenog fonda.

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, rekao je da će skup biti organizovan ispred zgrade Vlade od 15 do osam do devet sati, uz poštovanje preporuka u vezi sa pandemijom koronavirusa, odnosno nošenjem maske i distancom od dva metra.

“Čekaćemo odgovor od premijera Zdravka Krivokapića da li će da primi predstavnike penzionera, koji su mu uputili zahtjev prije 15 dana. Naš problem traje osam godina, u kojima su se u kontinuitetu kršila naša prava”, rekao je Raković agenciji Mina-business.

On je kazao da će nekadašnji radnici okupljanje nastaviti pred zgradom predsjednika Mila Đukanovića, od devet sati i 30 minuta do deset sati i 30 minuta, gdje će mu se i obratiti.

“Sastaćemo se i sa poslanikom Građanskog pokreta URA, Milošem Konatarom”, naveo je Raković i dodao da im se prošlog petka obratio potpredsjednik Vlade, Dritan Abazović.

Raković je kazao da su prošlog petka, kada su protetovali ispred Skupštine, penzionerima podršku iskazali poslanici i predstavnici partija parlamentarne većine, Milan Knežević, Andrija Mandić, Marko Milačić i Maksim Vučinić.

Raković je podsjetio da je Vrhovni sud 1. jula odbacio njihovu reviziju kao „nedozvoljenu“, na šta će advokat podnijeti žalbu. Odlukom Vrhovnog suda potvrđene su, kako je dodao, odluke Osnovnog i Višeg, kojima su odbijene tužbe penzionera KAP-a kojima je tražena isplata pripadajućih otpremnina.

On je rekao da su odluke Osnovnog, Višeg i Vrhovnog suda donijete na osnovu odluke Ustavnog, koji je lex specialis zakon za otpremnine proglasio diskriminatorskim.

Bivši radnici KAP-a, njih 420, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu otpremnina, od kada se redovno okupljaju u znak protesta. Radi se o otpremninama u iznosu od 5,45 miliona EUR.

Najčitanije

Pad cijena nafte prema 68 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS)- Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 68...