fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSavez slijepih: Ministarstvo diskriminiše potrošače sa invaliditetom

Savez slijepih: Ministarstvo diskriminiše potrošače sa invaliditetom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savez slijepih Crne Gore uputio je oštru reakciju, negodovanje i izrazio veliko nezadovoljstvo usljed, kako su saopštili, nekorektnog i nezakonitog postupanja Ministarstva ekonomije i još aktuelne ministarke Dragice Sekulić povodom diskriminsanja potrošača sa invaliditetom.

„To Ministarstvo je na krajnje nekorektan, bezobziran i perfidan način, sasvim nezakonito i bez konsultacija sa predstavnicima Saveza slijepih i drugih, zainteresovanih nevladinih organizacija (NVO), početkom marta donijelo izmjene Pravilnika o listi proizvoda, načinu isticanja i vrsti objekata u kojima se ističu obavještenja o robi na Brajevom pismu”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je, kako se dodaje, krajem februara donijelo rješenje o formiranju radne grupe za izradu tog pravilnika, kojeg je potpisala Sekulić.

„Da ironija i bezobzirnost tog Ministarstva budu veći, član Radne grupe, koja se nikada nije sastala, bio je i naš predstavnik Goran Macanović. Rješenje nam je dostavljeno dva dana kasnije, a donošenje Pravilnika je uslijedilo 6. marta, desetak dana prije prvog talasa koronavirusa“, podsjetili su iz Saveza slijepih.

Za tu, kako su rekli, grubu podvalu i nekorektnost Ministarstva ekonomije, saznali su prije samo nekoliko dana, nakon čega žele da upute oštar protest i negodovanje i da to saznanje podijele sa širom javnošću, kolegama i partnerima.

„Veoma je bitno navesti to da su novim Pravilnikom vraćena ranija rješenja i odredbe, za koja je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda saopštio da su diskriminatorna i nepovoljna za potrošače oštećenog vida i koja su u julu prošle godine bila izmijenjena upravo u skladu sa mišljenjem i preporukama institucije Zaštitnika“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo, kako su kazali, sasvim otvoreno omalovažava mišljenje Zaštitnika i nastavlja sa diskriminatornim odnosom prema osobama sa invaliditetom.

„Pravilnik je dakle donesen u apsolutnoj tajnosti, sasvim nezakonito, uz kršenje svih procedura, standarda i elementarnih normi etike i časti, što nije prvi put, već nažalost, ustaljena praksa Ministarstva ekonomije u odnosima sa Savezom slijepih i osobama sa invaliditetom“, dodaje se u saopštenju.

U Savezu slijepih su, nakon tog postupka čelnih ljudi iz Ministarstva, ocijenili da se taj resor bavio isključivo zaštitom interesa trgovaca, a ne potrošača.

„Na kraju, ističemo da ćemo se i dalje boriti protiv diskriminacije na svim poljima i da ćemo svakako razmotriti mogućnost podnošenja tužbi za zaštitu od diskriminacije“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije