fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRevidirane važeće mjere za ublažavanje uticaja pandemije

Revidirane važeće mjere za ublažavanje uticaja pandemije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savjet Centralne banke (CBCG) usvojio je danas odluku o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja epidemije koronavirusa na finansijski sistem, kojom se revidiraju važeće mjere.

Odluka, koja će se primjenjivati od 1. januara, treba da, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom i ekonomskim trendovima, revidira važeće mjere usmjerene na smanjenje negativnih posljedica pandemije.

Iz CBCG su objasnili da na snazi ostaje mjera koja omogućava restrukturiranje kredita građanima kojima je, usljed pndemije, prestao radni odnos, smanjena zarada više od deset odsto ili im nijesu isplaćene više od tri neto plate prije podnošenja zahtjeva.

Do daljnjeg će, kako je objašnjeno, važiti i mjera zabrane isplate dividende akcionarima banaka, osim u vidu akcija.

Savjet CBCG je danas usvojio i odluku o makroprudencijalnim mjerama koje se odnose na kredite građana, kojom se njihova primjena produžava još godinu.

Prethodno je, kako su objasnili iz CBCG, obavljena analiza trendova kretanja neobezbijeđenih gotovinskih kredita, na osnovu koje je utvrđena potreba produžetka njene primjene, uz određene korekcije.

„Pored postojećih kriterijuma, odlukom se uvodi i kvalitativni kriterijum kojim se dozvoljava da banke koje sprovode dobre prakse odobravanja gotovinskih neobezbijeđenih kredita građanima, odnosno imaju nizak udio nekvalitetnih kredita u tom segmentu zajmova, mogu odobravati gotovinske neobezbijeđene kredite ili ugovarati produženje roka otplate iz osnovnog ugovora sa rokovima dužim za dvije godine u odnosu na utvrđene“, saopšteno je iz CBCG.

To podrazumijeva osam godina za kredite sa prvobitno utvrđenim rokom otplate od šest godina, odnosno deset godina za one čiji je prvobitni rok bio osam godina.

Savjet je usvojio i odluke o obračunu i iskazivanju efektivne kamatne stope na kredite i depozite i o sadržaju i načinu vođenja registra pružalaca finansijskih usluga, a u cilju ispunjavanja obaveza koje proističu iz Zakona o kreditnim institucijama, koji će se primjenjivati od 1. januara.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije