fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRebalans budžeta zbog povećanja prihoda

Rebalans budžeta zbog povećanja prihoda

Bar, (MINA-BUSINESS) – Opština Bar predložila je, prvi put u posljednjoj deceniji, rebalans budžeta, zbog značajnog povećanja prihoda.

Sekretarka Sekretarijata za finansije Opštine Bar, Ivana Backović, kazala je da je to veliki uspjeh za lokalnu upravu, posebno imajući u vidu da je i ovo godina velikih izazova usljed pandemije koronavirusa i opšte ekonomske krize.

„Opština Bar je, uprkos svemu tome, u ovoj godini uspjela da dovrši nekoliko ključnih kapitalnih projekata i započne nove investicije milionskih vrijednosti iz sopstvenog budžeta“, navela je Backović u saopštenju.

Ona je objasnila da se Opština za rebalans odlučila prije svega zbog značajno većih prihoda od naplate poreza na nepokretnosti, čak 50 odsto iznad plana.

„Umjesto planiranih šest miliona EUR u ovom periodu očekuje se naplata od čak devet miliona EUR po tom osnovu, što govori o velikoj posvećenosti i efikasnosti lokalne uprave te odgovornoj fiskalnoj politici“, precizirala je Backović.

Osim toga, kako je navela, usaglašavanje budžeta neophodno je i zbog subvencija privredi u Baru kroz pakete mjera podrške za šta je Opština opredijelila preko milion EUR.

Prema riječima Backović, dodatno opterećenje za Opštinu je i odluka Vlade o moratorijumu kojim se zabranjuje gradnja u Baru na područijima gdje postoji veliko interesovanje investitora.

„Usljed takve zabrane, investitori su morali obustaviti investicione aktivnosti, čime je lokalna samouprava ostala uskraćena za značajna sredstva po osnovu naknade za komunalno opremanje zemljišta i prihoda od prodaje zemljišta, što je bila najznačajnija stavka u kapitalnom budžetu“, objasnila je Backpović.

Opština Bar će rebalansom sva sredstva koja su prihodovana preko planiranih iznosa usmjeriti u kapitalni budžet i ona će biti investirana u razvojne i infrastrukturne projekte.

„Osim toga, Opština planira da čak 50 hiljada EUR izdvoji za subvencije za kupovinu mjesečnih karata za nesmetan prolazak kroz tunel Sozina mještanima Mjesne zajednice Crmnica“, kazala je Backović.

Opština je odlučila i da finansije prema nevladinom udruženju (NVU) Žene Bara, koje predvode projekat narodne kuhinje, poveća 60 odsto, a za Crveni krst i progam brige o starijim osobama 25 odsto.

„Uvjereni smo da ovakav rebalans budžeta može donijeti novi kvalitet lokalnoj zajednici i svim građanima Bara, koji će osjetiti konkretne benefite pametnog vođenja budžetske politike, naročito kroz dugoročno planiranje kapitalnih izdataka“, zaključila je Backović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije