fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast S&P 500 indeksa

Rast S&P 500 indeksa

Nujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks porastao sedmi dan zaredom i dostigao novi rekordni nivo, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.

Dow Jones oslabio je šest bodova ili 0,02 odsto, na 35.603 boda, dok je S&P 500 porastao 0,3 odsto, na 4.549 poena, a Nasdaq indeks 0,62 odsto, na 15.215 bodova, prenosi SEEbiz.

Od početka septembra, kada je dostigao rekordni nivo, do početka oktobra S&P 500 pao je gotovo šest odsto jer su se ulagači plašili da će nedostatak radnika, poremećaji u nabavnim lancima, rast plata i troškova poslovanja negativno uticati na zarade kompanija.

Međutim, dosad objavljeni poslovni izvještaji pokazuju da su kompanije zasad uspjele amortizovati te probleme.

Zahvaljujući tome, S&P 500 indeks porastao je sedam dana zaredom i dostigao novi najviši nivo u istoriji.

Dosad je oko 100 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je 85 posto ostvarilo veće zarade nego što se očekivalo.
Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle oko 33,7 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su prije dvije sedmice očekivali rast od 29,4 odsto.

Među najvećim gubitnicama bila je dionica IBM-a, kojoj je cijena pala gotovo deset odsto, nakon objave poslovnih rezultata.

S druge strane, nakon poslovnog izvještaja, cijena dionice Tesle skočila je više od tri odsto.

Pozitivno je na tržište, kako su kazali analitičari, uticao i podatak da je prošle sedmice broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao na najniži nivo u 19 mjeseci, što ukazuje na dalja poboljšanja na američkom tržištu rada.

A na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,45 odsto, na 7.190 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,32 odsto, na 15.472 poena, a pariski CAC 0,29 odsto, na 6.686 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...