fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast indeksa na Wall Streetu

Rast indeksa na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi nadoknadili dio gubitaka od prethodnog dana, a smirivanju tržišta doprinijeli su bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza kompanija.

Dow Jones ojačao je 300 bodova ili 0,99 odsto, na 30.603 boda, dok je S&P 500 porastao 0,98 odsto, na 3.787 poena, a Nasdaq indeks 0,5 odsto, na 13.337 bodova.

Nakon što su dan prije potonuli više od dva odsto, što je bio njihov najveći dnevni gubitak u posljednja tri mjeseca, ti indeksi su nadoknadili dio tih gubitaka, prenosi SEEbiz.

Među ostalim, zahvaljujući rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Microsoft, Alphabet i Amazon.com, koji imaju velik udi u S&P 500 indeksu.

Podršku tržištu pružili su i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati većine kompanija.
Od 159 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovne izvještaje, njih 83 odsto ostvarilo je veću zaradu nego što su analitičari očekivali.

Doduše, cijene dionica Applea i Facebooka pale su, uprkos boljim nego što se očekivalo rezultatima, no te su dionice od početka godine znatno dobile na cijeni.

Ulagači pažljivo prate i procjene kompanija o daljem poslovanju koje bi mogle opravdati visoke nivoe cijena dionica, s obzirom na to da se odnos cijena i zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa kreće na najvišim nivoima od 2000. godine.

Naime, iako se najveća svjetska ekonomija još nije sasvim oporavila od koronakrize, cijene dionica već mjesecima rastu na temelju fiskalnih i monetarnih podsticaja i kreću se na rekordnim nivoima.

Na spori oporavak ekonomije ukazuju i objavljeni podaci o rastu američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju za četiri odsto po anualiziranoj stopi u odnosu na prethodni kvartal. Međutim, u cijeloj prošloj godini BDP je pao 3,5 odsto.

Smirivanju tržišta doprinijelo je i ograničavanje trgovanja na trgovinskim platformama, kao što su Robinhood i Interactive Brokers, nekim dionicama koje su posljednjih sedmica snažno rasle, uključujući GameStop.

Cijena dionice te trgovine videoigrama skočila je u dvije sedmice s otprilike 20 na 347 USD, što je posljedica borbe između malih investitora okupljenih na društvenim mrežama, koji podižu cijenu te dionice, i investicionih fondova, koji su igrali na pad cijene.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,63 odsto, na 6.526 bodova, no frankfurtski DAX porastao je 0,33 odsto, na 13.665 bodova, a pariski CAC 0,93 odsto, na 5.510 bodova.

Najčitanije