fbpx
NaslovnicaGlavna vijestRast crnogorske ekonomije 8,5 odsto u ovoj godini

Rast crnogorske ekonomije 8,5 odsto u ovoj godini

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska ekonomija će, prema najnovijim prognozama Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), u ovoj godini rasti 8,5 odsto.

EBRD je u jesenjim projekcijama prognozirala rast crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od pet odsto.

Prema danas objavljenom najnovijem izvještaju o regionalnim ekonomskim izgledima, dalji oporavak očekuje se naredne godine sa rastom od šest odsto.

“Međutim, i dalje postoje značajni negativni rizici, uglavnom povezani sa produženim uticajem pandemije Covid-19 na sektor turizma, kao i ograničenim fiskalnim prostorom za dalju potrošnju”, navodi se u saopštenju EBRD-a.

U EBRD-u su rekli da je povratak rastu uslijedio nakon velike recesije u Crnoj Gori prošle godine.

“Ekonomija je u prošloj godini imala pad BDP-a od 15,2 odsto, prije svega zbog uticaja pandemije na sektor turizma, koji čini otprilike petinu ekonomije”, navodi se u izvještaju.

U regionu Zapadnog Balkana, EBRD je podigla svoju prognozu ekonomskog rasta na 5,1 odsto za ovu godinu.

Sa rastom od 4,2 odsto u ovoj godini, oporavak u ekonomijama u usponu u Evropi, Aziji i Africi, gdje EBRD ulaže, ubrzava se nakon pandemije Covid-19.

“Ovo je revizija nabolje za ovu godinu sa 3,6 odsto koje je banka prognozirala u svom prethodnom izvještaju u oktobru prošle godine”, dodaje se u saopštenju.

EBRD očekuje tokom naredne godine dalju solidnu ekspanziju, sa rastom od 3,9 odsto u svojim regionima. Smanjenje proizvodnje u prošloj godini bilo je blaže nego što se ranije predviđalo, odnosno 2,3 odsto umjesto 3,9 odsto, nakon poboljšanja ukupnog ekonomskog okruženja krajem prošle godine zahvaljujući snažnom izvozu i fiskalnoj podršci.

Glavni ekonomista EBRD-a, Beata Javorcik, kazala je da iako revidirane prognoze daju razloge za optimizam, ostaje velika neizvjesnost u pogledu putanje Delta varijante Covid-19 koja predstavlja posebno velike rizike za zemlje koje su postigle manji napredak u vakcinaciji i za ekonomije koje se u velikoj mjeri oslanjaju na međunarodni turizam.

“Slika za prošlu godinu je raznolika. Iako je nekoliko zemalja u centralnoj Evropi i baltičkim državama imalo dobar učinak u poređenju sa mnogim naprednim evropskim ekonomijama zahvaljujući snažnom oporavku izvoza roba, ekonomije u velikoj meri oslonjene na turizam bile su teško pogođene. A u zemljama pogođenim izazovnim ekonomskim okolnostima prije pandemije, Covid-19 je samo pojačavao postojeće probleme”, rekla je Javorcik.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije