fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadnici pozvali nadležne da uvedu stečaj u Simon Voyages

Radnici pozvali nadležne da uvedu stečaj u Simon Voyages

Berane, (MINA-BUSINESS) – Radnici preduzeća za prevoz putnika, Simon Voyages, koji već sedmicu štrajkuju u krugu autobuske stanice u Beranama zbog neizmirenih plata i doprinosa, pozvali su nadležne državne institucije da uvedu stečaj u tu firmu.

Radnici su, kako piše Dan, saopštili da je to jedini način da se sačuva raspoloživa imovina preduzeća i da se, nakon uvođenja stečaja, od njene prodaje naplate potraživanja zaposlenih.

Predstavnik radnika, Nenad Radičević, kazao je da su mislili da će se vlasnici preduzeća tražiti adekvatno rješenje za prevazilaženje brojnih problema u firmi koja je, uz dobro rukovođenje, mogla sigurno uspješno da radi.

“Međutim, umjesto toga, vlasnici su počeli da rasprodaju raspoloživu imovinu, kako bi preduzeće ostavili bez igdje ičega. Njihova očita namjera je da na taj način prigrabe sve što se može prigrabiti i ostave radnike i druge povjerioce na cjedilu, bez mogućnosti da naplate svoja potraživanja”, poručio je Radičević.

On je rekao da zbog toga od Vlade i nadležnih institucija traže da se pod hitno uvede stečaj i stopira dalja prodaja i devastacija imovine preduzeća, jer je to jedini način “da se spasi što se spasiti može i da se zaposlenima isplati zarađeno”.

Radnici su kazali da oni nemaju više vremena da čekaju i da su na potezu oni koji su zaduženi da suzbijaju nepoštovanje zakona.

Oni su najavili i da će, ukoliko se ne udovolji njihovom zahtjevima, stupiti u štrajk glađu zajedno sa porodicama.

“Spremni smo da blokiramo i autobusku stanicu i ulice. Još jednom ponavljamo da opravdano sumnjamo da se ovdje pribjegavalo nesavjesnom poslovanju i pranju novca. Zato ponovo insistiramo da tužilaštvo, policija, kao i nadležne inspekcije dođu i utvrde šta se dešava, jer, između ostalog, ovdje je u pitanju egzistencija oko 40 porodica”, poručili su radnici.

Radnici tvrde da im preduzeće duguje ogromni novac.

“Nama se u prosjeku duguje preko 20 plata. Uz to, doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje nam nijesu uplaćivani skoro dvije godine. Tu su i neisplaćene dnevnice, regresi i štošta drugo. To je veliki novac”, naveli su radnici.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...