fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrognoze MMF-a podigle cijene nafte iznad 63 USD

Prognoze MMF-a podigle cijene nafte iznad 63 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 63 USD, zbog procjene Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da će državni podsticaji snažno podstaknuti ekonomski rast u ovoj godini.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 56 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 63,28 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 46 centi višoj cijeni, od 59,79 USD.

MMF je u utorak objavio da će neviđena državna potrošnja na borbu protiv Covida-19 podstaknuti rast svjetske ekonomije u ovoj godini na šest odsto, prenosi Hina.

Bio bi to najsnažniji rast od 70-ih godina prošlog vijeka.

“Optimizam zbog globalnih ekonomskih izgleda poboljšao je raspoloženje na tržištu sirove nafte”, rekli su analitičari ANZ banke.

Izrazitiji rast cijena zakočili su “konstruktivni” razgovori Irana i svjetskih sila i dogovor o formiranju radnih grupa koje bi trebalo da raspravljaju o mogućnostima oživljavanja nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

To bi u konačnom moglo da rezultira ukidanjem američkih sankcija iranskom energetskom sektoru i obnovom izvoza nafte, a time i većom snabdjevenosti tržišta.

“Iran je za naftno tržište najveći izdvojeni rizik u smjeru veće ponude”, rekao je Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

Barijeru dajem rastu cijena nafte stvarala su i očekivanja da će najnoviji izvještaji iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pokazati rast zaliha energenata u prošloj sedmici.

Američke zalihe sirove nafte smanjile su se prošle sedmice za 2,6 miliona barela, ali su zalihe benzina porasle 4,6 miliona barela, a zalihe destilata 2,8 miliona barela, objavila su tri tržišna izvora pozivajući se na Američki institut za naftu (API).

Očekuje se objava službenih podataka.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 61,33 USD, što znači da je pala 37 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

Cijene nafte pale nakon iranskih poruka

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema...