Naslovnica MINA Business Produžen rok za podnošenje zahtjeva za subvencije u biljnoj proizvodnji

Produžen rok za podnošenje zahtjeva za subvencije u biljnoj proizvodnji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja produžilo je do 30. juna rok za podnošenje zahtjeva za subvencije u biljnoj proizvodnji.

„Ministarstvo obavještava poljoprivredne proizvođače koji nijesu podnijeli zahtjev za subvencije u biljnoj proizvodnji za ovu godinu, za površine pod ratarskim kulturama, povrćem i krmnim biljem, da je rok za podnošenje zahtjeva produžen do 30. juna“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je, u skladu sa Posebnim programom podrške poljoprivrede i ribarstvu, koji je Vlada donijela u cilju ublažavanja posljedica koronavirusa, avansno isplatilo 80 odsto subvencija svim proizvođačima koji su to pravo ostvarili u prošloj godini, a u skladu sa uslovima iz ovogodišnjeg Agrobudžeta.

„Time je na račun 1,42 hiljade poljoprivrednih gazdinstava koja se bave biljnom proizvodnjom ukupno uplaćeno 723,36 hiljada EUR. Subvencionisano je 5,06 hiljada hektara površina pod ratarskim kulturama, povrćem i krmnim biljem“, objasnili su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su podsjetili da su ove godine povećali izdvajanja za direktna plaćanja, pa je tako iznos subvencija u biljnoj proizvodnji povećan na 200 EUR po hektaru, odnosno 210 EUR po hektaru za mlade poljoprivredne proizvođače.

„Kroz nastavak realizacije procedure podnošenja zahtjeva za subvencije, kao i terenske kontrole, omogućiće se poljoprivrednim proizvođačima da dobiju i preostalih 20 odsto iznosa subvencije“, navodi se u saopštenju.

Sve dodatne informacije proizvođači mogu dobiti u Direkciji za biljnu proizvodnju, putem kontakt telefona 020/482-281 i 020/482-292.

Najčitanije