fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZajednički zadatak je podići konkurentnost

Zajednički zadatak je podići konkurentnost

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslovna zajednica podržava put Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU), pri čemu je zajednički cilj iz ugla ekonomije i društva podizanje konkurentnosti, ocijenio je predsjendik Asocijacije menadžera (AMM), Budimir Raičković.

On je na dodjeli godišnjih nagrada najuspješnijim menadžerima/kama i preduzetnicima/cama godine, kazao da 70 odsto i više građana Crne Gore traži od donosioca odluka i svih nas zajedno, da idemo ka EU.

„Prilično sam siguran da 90 odsto poslovnog svijeta podržava put Crne Gore ka EU, ali ne zato što nas tamo čeka bajka, već standardi, stabilnost i ogroman izazov i to je nešto što može CG ovako jedinstvenu i lijepu dovesti na pravi put“, rekao je Raičković.

On je naveo da je zajednički cilj iz ugla i ekonomije i društva, a to je podizanje konkurentnosti.

„Istina je da je prošla godina bila godina izazova, prepuna problema, u zdravstvu, politici i naravno ekonomiji. Rekao bih po onoj narodnoj „nećemo da se bavimo politikom ali ona nas ne pušta“. Jako je bitno da kažem da je prošla godina dala šansu ljudima koji imaju dovoljno srca i hrabrosti. Ovdje su danas neki koji su pravi primjer kako se i krize mogu prevladati“, kazao je Raičković.

Prošla godina je, kako je ocijenio, dala jasnu sliku gdje su zablude, a gdje potencijali u ekonomiji.

„Mislim da svi treba da izvučemo pouke i da je ključna stvar koju je poslovna zajednica pokazala, ma koliko nas ponekad kritikovali, ogromna doza humanosti, empatije i zato sam posebno ponosan što su i današnji dobitnici nosioci takvog aktivizma i humanosti. Donosioci odluka ne mogu donositi odluke a da ne konsultuju poslovnu zajednicu“, smatra Raičković.

On je kazao da je postojala zdravstvena, politička i ekonomska kriza.

„Vakcinu su izmislili, možda ćemo iz zdravstvene da izađemo, ali još imamo i ekonomsku i političku krizu“, dodao je Raičković.

Prema njegovim riječima, AMM je od svog osnivanja davala konstruktivne i konkretne ideje, a tolika podrška koju imaju sada je pokazatelj gdje su.

„Krenula je grupa od 15 ljudi koja nije imala nikakvu skrivenu agendu osim da Crnu Goru nauči šta je to znanje, jer kada bi imali više znanja, imali bi više razumijevanja i jedinstva“, rekao je Raičković.

U ime Vlade, potpredsjednik Dritan Abazović kazao je da Crne Gore nema bez zdravog biznisa.

„Jedino fer biznis može od Crne Gore da napravi vrlo uspješnu državu koja može velikim koracima da korača prema EU i da stvara društvo blagostanja. Ovo je zemlja velikih mogućnosti i neiskorišćenih šansi“, naveo je Abazović.

On je kazao da je to pravo mjesto da se pošalje poruka da je Crnoj Gori potrebno da fokus sa pogrešnih tema okrene na prave, tema kojima se bavi savremeni svijet, kao što su investicije, inovacije, digitalizacija, mobilnost, napredak, zdravi turizam i ekologija.

Nagradu AMM za preduzetnika godine dobio je izvršni direktor/osnivač kompanije Panevivo, Aleksandar Tomović, za menadžerku godine u mirko preduzećima izvršna direktorica kompaniije Alicorn Sanja Gardašević, za menadžera godine u mikro preduzećima izvršni direktor kompanije Meat Group, Marko Vujović.

Nagradu za menadžerku godine u malim preduzećima dobila je izvršna direktorica TV Vijesti i Daily Press-a, Marijana Kadić Bojanić, za menadžera godine u srednjim preduzećima izvršni direktor kompanije Imlek Boka, Ranko Vukasović, kao i izvršni direktor kompanije Coca Cola Hellenic, Nikola Tripković.

Mlada menadžerka godine je izvršna direktorica kompanije Agrarija, Tijana Milačić, menadžerka godine u oblasti korporativnog upravljanja izvršna direktorica Sektora za korporativno upravljanje CKB-a, Branislava Maja Vukčević, a mompanija godine za trening i edukaciju menadžera Career team.

Specijalno priznanje Digitalni lider za prošlu godinu dodijeljeno je Crnogorskoj komercijalnoj banci, dok je posebno priznanje za humanost i društveno odgovorno poslovanje dobio izvršni direktor kompanije Cerovo, Goran Đurović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije