fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPlaniraju razvoj društvenog preduzetništva kod mladih

Planiraju razvoj društvenog preduzetništva kod mladih

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Program Social Impact Award Montenegro, koji je danas formalno pokrenut, ima za cilj podizanje svijesti i razvoj društvenog preduzetništva kod mladih, što bi trebalo da doprinese rješavanju problema u zajednici.

Predsjednik Centra za ekonomski prosperitet i slobodu (CEPS), Anto Janković, kazao je da je misija programa da se kreira globalna zajednica mladih društvenih preduzetnika.

“Misija je da razvijamo društveno preduzetništvo kod mladih, što je koncept vođenja biznisa sa jasnim uticajem na zajednicu, odnosno probleme koje treba rješavati, kao što su nezaposlenost ili pitanja životne sredine”, rekao je Janković na predstavljanju programa Social Impact Award.

Social Impact Award program u Crnoj Gori realizuje Centar za ekonomski prosperitet i slobodu (CEPS) u partnerstvu sa Ministarstvom ekonomije, Erste bankom i Evropskim fondom za jugoistočnu Evropu (EFSE).

Pokrovitelji nagrade su Investiciono-razvojni fond, Ministarstvo nauke i Fond za aktivno građanstvo (FAKT).

Za program mogu da se prijave studenti i srednjoškolci, kao i svi pojedinci ili timovi sačinjeni od članova koji imaju od 16 do 30 godina.

Janković je kazao da je cilj programa podrška mladima, sa ciljem da ona bude trajna kako bi se kreirala alumni zajednica.

“CEPS-u, kao organizaciji, je ovaj program jedan od stateški važnih, jer podstičemo podizanje svijesti mladih za razvoj preduzetništva, pružamo podršku u ključnih kompetencijama u vezi sa vođenjem biznisa i osnživanje mladih”, naveo je Janković.

Fokus programa je na podršci, podizanju svijesti kod mladih, edukaciji i kreiranju zajednice.

“Mladi često percipiraju da nemaju dovoljno podrške, a ja mislim da imaju, ali tu podršku koja postoji treba da je promovišemo”, smatra Janković.

Programom su planirane radionice, odnosno informativne sesije u 11 opština, odnosno Herceg Novom, Kotoru, Tivtu, Baru, Podgorici, Nikšiću, Cetinju, Šavniku, Beranama i Bijelom Polju.

Program je okupio 22 finansijska i nefinansijka partnera, što još nije konačan broj.

“Finale, na kojem će žiri izabrati tri finansijske nagrade od po 1,5 hiljada EUR, biće 5. oktobra. Do 15. aprila radimo radionice, dok je finalni rok za apliciranje 15. maja”, precizirao je Janković.

Generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije, Radosav Babić, podsjetio je da program ima za cilj da podrži mlade za pokretanje društvenih biznisa.

“Ministarstvo ekonomije je kreator politike razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) u Crnoj Gori. Činjenica da se broj MMSP povećava iz godine u godinu dodatno obavezuje da ovom sektoru posvetimo više pažnje i resursa”, ocijenio je Babić.

Prema njegovim riječima, prošle godine je bilo 32,01 hiljada preduzeća, što je 8,4 odsto povećanje u odnosu na 2018, odnosno 76 odsto u odnosu na 2011.

“Prošle godine podržali smo 307 preduzeća, a prije dvije godine 65, pri čemu broj preduzeća stalno raste. Ove godine opredijelili smo preko dva miliona EUR za predstavnike privatnog sektora, a ta cifra je prošle godine bila 1,6 miliona EUR”, naveo je Babić.

On je dodao da su očekivanja od tog i svih sličnih programa su jako velika, jer je razvoj preduzetničke misli nešto na čemu konstantno i predano treba raditi.

Dragana Crvenica iz Službe komunikacija u Erste banci, kazala je da ta banka podržava program, jer želi da utiče na razvoj preduzetničkog razmišljanja kod mladih i da se bave projektima koji pozitivno utiču na društvo.

“Crnoj Gori je potrebno podsticanje razvoja preduzetničkog duha kod mladih, jer smo svjesni da su u društvenom preduzetništvu mnoge zemlje ispred nas”, rekla je Crvenica.

Erste banka podržava program kroz dodjelu donacije, odnosno početnog kapitala koji će omogućiti pobjednicima da razvijaju svoju ideju.

“Drugi način je dijeljenje znanja, odnosno naše kolege će biti u ulozi mentora. Takođe, kao banka bismo najviše voljeli da ih podržavamo kao klijente, što znači da će ideja zaživjeti i donijeti promjenu u društvu”, dodala je Crvenica.

Šefica kancelarije Finance in Motion, koja upravlja EFSE fondom, Adrijana Stevanović, podsjetila je da je EFSE jedan od najvećih mikrofinansijskih investicionih fondova u svijetu.

“EFSE je od osnivanja odobrio preko tri milijarde EUR za podršku MMSP i domaćinstava, a pored toga nudimo i tehničku pomoć”, rekla je Stevanović.

EFSE akademija za preduzetništvo, koja je i sponzor programa, je inicijativa EFSE fonda za tehničku pomoć i obuhvata niz programa za pomoć preduzetnicima.

“U saradnji sa lokalnim organizacijama, akademija za preduzetništvo pruža preduzetnicima usmjeravanje, resurse i mentorstvo što povećava šansu da dobiju veću podršku”, dodala je Stevanović.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...