fbpx
NaslovnicaGlavna vijestKazne od 8,1 hiljadu EUR zbog rada nedjeljom

Kazne od 8,1 hiljadu EUR zbog rada nedjeljom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tržišni inspektori su do 1. marta kod devet trgovaca utvrdili kršenje odredbe o neradnoj nedjelji, zbog čega su izrekli kazne od 8,1 hiljadu EUR, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Oni su dodali da je naplaćen kompletan iznos.

“U periodu od 22. oktobra do 1. marta tržišni inspektori su u devet slučajeva utvrdili da trgovci obavljaju promet robe nedjeljom, suprotno Zakonu o unutrašnjoj trgovini. Inspektori su u svih devet slučajeva zatvorili prodajne objekte za period u kojem rad nije dozvoljen”, rekli su Dnevnim novinama predstavnici Uprave.

Oni su naveli da je ukupan iznos novčanih kazni za šest tgovina i nadležne u njima 7,2 hiljade EUR, dok je za tri preduzetnika izrečeno ukupno 900 EUR kazni.

Za nepuna četiri mjeseca od početka primjene odredbe o neradnoj nedjelji, najviše kršenja, ukupno četiri, utvrđeno je kod trgovinskih objekata u Budvi. Po jedna prodavnica je kažnjena u Danilovgradu, Podgorici, Beranama, Kotoru i Tuzima.

Prva neradna nedjelja za trgovine na malo i veliko bila je 20. oktobra. Od tada su, kako su kazali iz Uprave, pod nadzorom trgovine u svim opštinama.

“U sjedištu Tržišne inspekcije u Podgorici organizovan je rad dežurnog inspektora koji putem telefona prima prijave i odgovara na pitanja građana. Tržišna inspekcija je od 20. oktobra do 1. marta vršila inspekcijske nadzore nad primjenom propisane obaveze iz Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojom se propisuje da se trgovina ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika”, rekli su iz Uprave.

Kada je riječ o broju tržišnih inspektora, u Upravi navode da ih ima 52.

“Angažovanje inspektora organizuje se na osnovu procjene rizika stanja na terenu i po potrebi se uključuju u nadzor. U toj oblasti nadzora angažuju se naizmjenično svi tržišni inspektori kroz stalnu organizaciju dežurstava na cijeloj teritoriji države”, saopštili su iz Uprave.

Poslodavcima koji prekrše odredbu i otvore radnju nedjeljom, inspektori mogu izreći kaznu do deset hiljada EUR.

Najčitanije