fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi porasli zbog dobrih ekonomskih pokazatelja

Indeksi porasli zbog dobrih ekonomskih pokazatelja

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Vol stritu u srijedu su snažno porasle, jer su ulagače ohrabrili dobri pokazatelji iz američke ekonomije, a pozitivno je na tržište uticao i rezultat Joe Bidena u trci za predsjedničkog kandidata iz Demokratske stranke.

Dow Jones skočio je 4,53 odsto na 27.090 bodova, dok je S&P 500 porastao 4,22 odsto na 3.130 poena, a Nasdaq indeks 3,85 odsto na 9.018 bodova.

Posljednjih dana se na Vol stritu trguje vrlo nestabilno, pa jedan dan cijene dionica oštro padnu, a drugi dan porastu, prenosi Hina.

To je obilježilo prvi dio ove sedmice, nakon što su prošle berzanski indeksi potonuli više od deset odsto, zbog strahovanja ulagača da će širenje koronavirusa u svijetu izazvati veće ekonomske štete nego što se očekivalo.

No, statistički pokazatelji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) za sada ne ukazuju na to.

Prema podacima Agencije za zapošljavanje (ADP), u februaru je broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao za 183 hiljade, više nego što se očekivalo.

Bolji nego što se očekivalo bili su i podaci o rastu aktivnosti u američkom uslužnom sektoru, a pozitivno je na tržište uticao i rezultat Bidena u utrci za kandidaturu za predsjednika SAD-a.

Nakon izbora u takozvani “superutorak”, predizbori za predsjedničkog kandidata u Demokratskoj stranci sveli su se na dvojicu – lijevo orijentisanog senatora Berniea Sandersa i bivšeg potpredsjednika, centrističkog Joea Bidena.

Vol strit preferira Bidena, jer mnogi iz tog okruženja smatraju da je Sanders radikalan.

„Investitori se plaše Sandersa jer on želi kapitalizmu odsjeći glavu značajnim povećanjem poreza bogatijima, ali i preusmjeriti fondove kako bi javne usluge, na primjer zdravstvene, bile besplatne za sve“, rekao je predsjednik u firmi Yardeni Research, Ed Yardeni.

U međuvremenu, broj zaraženih i umrlih od koronavirusa u svijetu raste, pa su ulagači oprezni zbog mogućih ekonomskih šteta.

Američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), je u želji da podrži ekonomiju, u utorak smanjila ključnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena, u raspon od jedan do 1,25 odsto.

Predsjednik Fed-a, Jerome Powell, poručio je da američka privreda ostaje snažna, ali da bi širenje koronavirusa moglo u narednom periodu izazvati usporavanje rasta.

Ulagači nijesu očekivali smanjenje kamata prije redovne sjednice čelnika Feda 18. marta, pa ih je potez banke zabrinuo.

Fed još od finansijske krize, 2008. godine, nije smanjio kamate van redovnih sjednica.

„Fed-ovo smanjenje kamata dvije sedmice prije redovne sjednice njegovih čelnika ukazuje na određeni nivo panike. Svi smo zabrinuti dok čekamo pokazatelje koliko je koronavirus uticao na ekonomiju“, rekao je strateg u firmi Bruderman Asset Management, Oliver Pursche.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,45 odsto na 6.815 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,19 odsto na 12.127 poena, a pariski CAC 1,33 odsto na 5.464 boda.

Najčitanije