fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrimjećeno ubrzano raspisivanje tendera iz domena javnih nabavki

Primjećeno ubrzano raspisivanje tendera iz domena javnih nabavki

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U preduzećima sa većinskim državnim kapitalom primjećeno je ubrzano raspisivanje tendera iz domena javnih nabavki, saopštio je lider koalicije Za budućnost Crne Gore, Zdravko Krivokapić i dodao da se očigledno obavlja brzo prebacanje značajnih sredstava kompanijama iz kumovsko-familijarnog kruga.

“Kao ilustrativan primjer tog postupka navodimo Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) kao naručioca u domenu javnih nabavki u periodu od 11. avgusta do 1. septembra, koji je počeo realizaciju 20 poslova iz tog domena”, naveo je Krivokapić u saopštenju.

Prema njegovim riječima, indikativno je da baš u ovom periodu, odnosno u mjesecu u kojem se održavaju parlamentarni izbori, slijedi realizacija poslova koji datiraju iz perioda 2018, prošle i početka ove godine.

“Radi se o milionskim poslovima za koje nije jasno zašto nijesu bili realizovani kada se javila potreba za njima, odnosno u skladu sa planovima javnih nabavki”, kazao je Krivokapić.

On je naveo primjere pojedinih postupaka iz avgusta koji su u vrijednosti 257 hiljada EUR, 9,19 miliona EUR i 120 hiljada EUR.

“Smatramo da je hitno potrebno obustaviti postupke ovih i sličnih nabavki bez imalo racionalnog osnova. Povrh svega, vrlo je upitna neophodnost, pa i zakonitost ovih postupaka, pri čemu će se izoštriti odgovornost za racionalno poslovanje rukovodilaca preduzeća koje pokreću ove užurbane postupke”, zaključio je Krivokapić.

Najčitanije