15.3 C
Podgorica
April 5, 2020.
Naslovnica MINA Business Prihodi od boravišne takse mogli bi biti bolji

Prihodi od boravišne takse mogli bi biti bolji

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Prijava gostiju u domaćem smještaju tokom Praznika mimoze u Herceg Novom je slaba i vjerovatno će izostati dobar dio prihoda od boravišne takse, saopšteno je iz hercegnovske Turističke organizacije (TO).

Direktor TO, Pavle Obradović, kazao je Radiju Jadran da je prijava u privatnom smještaju loša, a da je bilo dosta gostiju.

“Mada, izdavaoci po zakonu ne moraju da prijave goste ako odu u roku od 24 sata. Bilo bi korisno za Turističku organizaciju, koja organizuje sve koncerte i druge programe Praznika mimoze da izdavaoci budu fer i prijave goste”, rekao je Obradović.

Radio Jadran prenosi da su tokom proteklog vikenda svi hoteli u Herceg Novom bili puni, kao i da su neki hotelijeri tražili za goste alternativni smještaj kod stanodavaca. Takođe, na jubilarni Međunarodni plivački miting nije došao najavljeni broj učesnika, jer u hotelima nije bilo dovoljno mjesta.

Obradović je rekao da Novljani nemaju naviku ili kulturu da zimi prijavljuju goste koji borave u apartmanima.

“To je velika greška, protivzakonito, a bilo bi korektno da, s obzirom na to da je dosta uloženo u Praznik mimoze za jednomjesečni program, izdavaoci to učine, tim prije što boravišnu taksu plaća gost”, saopštio je Obradović.

On je dodao da su duž rivijere otvoreni info biroi, ali da je prijava boravka neznatna.

TO će pred turističku sezonu predstaviti podsticajne mjere. U niskoj sezoni, odnosno aprilu, maju i junu će obezbjeđivati poklon – izlete za goste hotelijera i izdavalaca smještaja koji budu ušli u marketinšku kampanju na sajtu TO.

“Plus, svaki hotel i apartman će moći da uloži određeni budžet u marketing kampanju svog objekta kroz Facebook i Instagram. Turistička organizacija će onda isto toliko uložiti u kampanju na društvenim mrežama sajta TO, gdje će svi objekti biti prezentovani”, kazao je Obradović.

Na taj način se, kako je objasnio, mogu popuniti kapaciteti u periodu niske sezone.

“Pokazali smo i da u februaru i martu može biti dobra popunjenost kada se napravi dobar program u gradu”, dodao je Obradović.

Iz TO su pozvali sve stanodavce i hotelijere da se uključe u zajedničku marketinšku kampanju, kao i da nastoje tokom narednih dana Praznika mimoze da uredno prijavljuju goste.

Najčitanije

Zelioli: Crnogorske institucije reaguju najbolje što mogu

Podgorica, (MINA) - Crnogorske institucije reaguju najbolje što mogu na pojavu opasne pandemije koronavirusa,...