fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPreuzeto oko devet odsto manje energije

Preuzeto oko devet odsto manje energije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Korisnici elektrodistributivnog sistema su u oktobru preuzeli ukupno 189,84 miliona kilovat sati (kWh) električne energije, što je oko devet odsto manje u odnosu na septembar.

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je saopšteno da je najviše električne energije ili gotovo 38 odsto, distribuirano korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja.

„U oktobru je očitano ukupno 371,08 hiljada mjernih mjesta ili 92 odsto od ukupnog broja. Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 98 odsto“, navodi se u saopštenju.

Ekipe Sektora za održavanje su u oktobru 1,75 hiljada puta intervenisale na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektro-energetskih objekata iznosila je oko 250,19 hiljada EUR.

Tokom oktobra započeta je priprema projektne dokumentacije za izgradnju 22 objekta na srednjenaponskom i niskonaponskom nivou, ukupne vrijednosti oko 1,39 miliona EUR.

„Najviše sredstava ili 280 hiljada EUR, od navedenog iznosa, biće izdvojeno za izgradnju dva deset kilovoltna (kV) kabla, odnosno trafostanicu 35/10kV Žabljak- TS 10/0,4kV Ski Centar Durmitor- br1 i br2, na području žabljačke Opštine“, rekli su iz CEDIS-a.

Takođe tokom oktobra pokrenuti su postupci za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, radi izgradnje dvije trafostanice 10/0,4kV Rena i Nova 2 u Baru i Ulcinju, čija je vrijednost oko 101 hiljadu EUR.

Na distributivnu mrežu je tokom oktobra priključeno 406 novih korisnika.

Prethodnog mjeseca na području Crne Gore je ugrađeno 2,17 hiljada novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 318 hiljada, čime je pokriveno oko 79 odsto konzuma.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 400 hiljada korisnika na području Crne Gore.

Najčitanije