fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPresudom Višeg suda pričinjena šteta u korist Zetagradnje

Presudom Višeg suda pričinjena šteta u korist Zetagradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Presudom Višeg suda u Podgorici kojom su upravnik nekadašnjeg Duvanskog kombinata Veselin Raičević, bivši direktor Zetagradnje Miloš Stojanović i firma Zetagradnja, pravosnažno oslobođeni optužbi za zloupotrebu položaja, pričinjena je šteta od skoro šest miliona EUR u korist Zetagradnje.

Dan piše da su taj zaključak donijele sudije Vrhovnog suda u presudi donesenoj na osnovu zahtjeva za zaštitu zakonitosti koji je u tom predmetu podnijelo Specijalno državno tužilaštvo (SDT).

SDT je Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore dostavio navedene presude radi pokretanja postupka za naknadu štete zbog protivpravno pribavljene imovinske koristi firmi Zetagradnja, čiji je predstavnik Blagota Radović, u iznosu od 5,89 miliona EUR.

Šteta po državu od skoro šest miliona EUR nastala je po osnovu nezakonitog umanjenja kupoprodajne cijene nepokretnosti Duvanskog kombinata Podgorica u stečaju iz spornog ugovora.

Specijalno tužilaštvo ranije je podiglo optužnicu protiv kompanije Zetagradnja, bivšeg izvršnog direktora Miloša Stojanovića i stečajnog upravnika Veselina Raičevića. Oni su sumnjičeni za zloupotrebu poslovanja u privredi.

Prema navodima iz te optužnice, Stojanović, Raičević i kompanija Zetagradnja su zloupotrebom službenog položaja prilikom kupoprodaje Duvanskog kombinata Podgorica državni budžet oštetili za ukupno 3,5 miliona EUR.

U obrazloženju presude Višeg suda, koju je potvrdio i Apelacioni, kojom su optuženi oslobođeni krivice, navedeno je da je Raičević postupao savjesno i sa pažnjom savjesnog privrednika prilikom prodaje nekretnina Duvanskog kombinata, kao i da je donio odluku o prodaji radi ispunjenja plana reogranizacije.

Prema toj presudi, u odnosu na kompaniju Zetagradnja nije ispoštovan kupoprodajni ugovor, kojim je bilo predviđeno da se zemljište DKP-a preda nakon 22 mjeseca od uplate prve rate dogovorene cijene od 13,22 miliona EUR.

Naime, kako je navedeno u toj sudskoj odluci, Zetagradnja je uplatila dvije rate od pet miliona i 1,4 miliona EUR, ali ne i treću ratu, koju je trebalo isplatiti nakon preuzimanja nepokretnosti od DKP-a.

Kako do primopredaje nepokretnosti nije došlo u roku od 22 mjeseca, Zetagradnja nije uplatila treću ratu. Sud je ocijenio da su potraživanja Vlade kao jedinog povjerioca namirena i da DKP-u nije nanijeta šteta.

Najčitanije