fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPreduzetnicima odobrena 164 kredita

Preduzetnicima odobrena 164 kredita

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Investiciono razvojni fond (IRF) do sada je primio 826 zahtjeva za odobravanje kredita preduzetnicima zbog epidemije koronavirusa, a trenutno je odobreno 164, kazao je predsjednik Odbora direktora Zoran Vukčević.

On je, gostujući u “Živoj istini” na Radio Televiziji Crne Gore, kazao da je najveći odobren kredit iznosio 1,2 miliona EUR, a najmanji 666 EUR.

“Upravo taj posljednji podatak govori o našoj posvećenosti malim preduzetnicima”, kazao je Vukčević i dodao da je IRF u samo mjesec, sa svega 18 zaposlenih u koje se računa i menadžment, dao 164 kredita.

On je rekao da je uložen ogroman napor da se napravi mehanizam koji će omogućiti da se odgovori tom izazovu.

“Od 820 kredita, imamo 240 zahtjeva koji su samo na nivou obrasca, a 130 zahtjeva sa nepotpunom dokumentacijom”, rekao je Vukčević i podsjetio da je IRF plasirao novih, skoro 30 miliona EUR.

Kako je naveo, sve banke u Crnoj Gori plasirale su ukupno od 34 do 35 miliona EUR.

Govoreći o procedurama za dobijanje kredita od IRF-a, Vukčević je rekao da je procedura maksimalno jednostavna, a da se od dokumenata razmatra kreditna istorija podnosioca zahtjeva, njegovi finansijski iskazi, instrument obezbjeđenja, platne liste (ako je kredit za isplatu zarada).

Kako je dodao, razmatra se i izvod iz Centralnog registra privrednog suda da bi se vidjelo da li je subjekat registrovan i aktivan i ko su ovlašćena lica, rješenje o registraciji PDV-a, dokaz o broju zaposlenih i potvrda o plaćenim porezima i doprinosima.

Vukćević je kazao da je turizam jedna od prioritetnih privrednih grana i dodao da IRF priprema četiri instrumenta za pomoć turizmu.

“Obezbijedićemo kreditne linije za obrtna sredstva i isplatu zarada, a omogućićemo i reprogram postojećih kreditnih linija”, rekao je Vukčević, uz napomenu da će se sa svakim preduzećem sagledavati mogućnosti za reprogram na godinu, dvije, ili čak tri.

Kako je naveo, treći instrument su kreditne linije za dovršavanje početih investicija, a četvrti kreditne linije za početak novih investicija.

Na pitanje koliko će novca biti potrebno za pomoć turističkoj privredi, Vukčević je odgovorio da je sada sve na nivou pretpostavki.

“Govoreći hipotetički, odnosno, ako se ispune sve pretpostavke, moglo bi se desiti čak da Crna Gora ovog ljeta, pored Maroka, bude popunjena, o čemu govore i neki ozbiljni turoperatori”, ocijenio je Vukčević.

Najčitanije