fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredložili preporuke u cilju prevazilaženja krize

Predložili preporuke u cilju prevazilaženja krize

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Asocijacija menadžera Crne Gore (AMM) predložila je 20 novih preporuka u cilju prevazilaženja ekonomske krize i što efikasnijeg suočavanja sa izazovima u privredi.

Predsjednik AMM-a, Budimir Raičković, je u ime Upravnog odbora, danas uputio dopis premijeru Dušku Markoviću, polazeći od obaveza Asocijacije da kao Vladin partner objektivno sagleda okolnosti i realne mogućnosti, iz ugla menadžerske struke, i konstruktivno doprinese prevazilaženju ekonomskih pitanja.

“Što se prije efikasnije suočimo sa problemima i izazovima u privredi, veća je vjerovatnoća da možemo umanjiti neminovne posljedice. Situacija zahtijeva stalno praćenje pokazatelja i reakcije”, navodi se u saopštenju AMM-a.

Iz Asocijacije su rekli da od trećeg seta mjera očekuju da imaju dugoročniji odnosno strateški karakter kao i jasno razdvajanje mjera ka podršci oporavka privrede i onih usmjerenih ka socijalno ugroženim kategorijama.

“Iako kriza nije izazvana ekonomskim razlozima ona se može posmatrati i kao šansa da se upravo sada suočimo sa dubiozama koje su u manjem ili većem obimu prisutne, poput visokog nivoa javne potrošnje, naglašene uvozne zavisnosti, različitih biznis barijera, sive ekonomije, sporosti administracije pretežno na lokalnom nivou i nedovoljno stimulativnog ambijenta za preduzetništvo”, smatraju u AMM-u.

Ta situacija, kako su rekli, može biti prilika da se efikasno i sistematski rješavaju ta pitanja.

“Ovakav pristup bi mogao biti jedna od polaznih tačaka u kreiranju trećeg seta mjera ali i svih narednih, jer će nam razvoj situacije nametati permanentne reakcije i unapređenje donijetih mjera”, dodaje se u saopštenju.

U AMM-u su pozdravili konsultacije koje Vlada obavlja sa uglednim ekonomistima, naučnicima, poslovnim organizacijama i drugim relevantnim subjektima.

“Odlučno liderstvo i menadžerska znanja posebno kada je u pitanju upravljanje krizama, danas je važnije nego ikada. Ne treba dozvoliti da bilo koji razlozi, politika i neodlučnost usporavaju i uguše vraćanje privrede u maksimalno moguću funkciju”, rekli su iz AMM-a.

Iz AMM-a su kazali da su u suočavanju sa zdravstvenom krizom ljekari – struka vodili glavnu riječ.

“Taj model treba primijeniti i kada je u pitanju rješavanje ekonomske krize. Beskompromisno koncipiran pristup, zasnovan na otvorenosti i uvažavanju kompetentnih i dobronamjernih predloga i sugestija, bez obzira sa koje strane dolazili, mogu biti formula zajedničkog uspjeha”, smatraju u AMM-u.

Podrška privredi, kako se dodaje, treba biti bazirana na degeneralizacijii i što manjoj birokratiji. Najveća pomoć privredi je borba sa sivom ekonomijom i jasni i jednostavni uslovi i principi poslovanja.

“Takođe naša turistička ponuda se mora među prvima adaptirati tako da bude atraktivna u ovim vremenima. Ako sada izgubimo šansu, kratkoročna pomoć države neće puno značiti na duge staze. Naša šansa je u tome da omogućimo bezbjedno ljetovanje. Očekujemo da se naprave dogovori sa vladama zemalja regiona a i drugim državama, u smislu priznavanja testova”, precizirali su iz AMM-a.

U AMM-u smatraju da se treba okrenuti domaćem IT sektoru, kako bi se izborili sa problemima kapaciteta i brzine administracije.

“Ne treba gubiti vrijeme i novac čekajući skupa strana rješenja jer je i ovih dana naša IT zajednica pokazala da ima dovoljno stručnih ljudi koji mogu ponuditi kvalitetna, primjenjiva i jeftinija rješenja. Mnogo snažnije insistirati i dati prioritet na ubrzanoj digitalnoj transformaciji, automatizaciji procesa i objedinjavanju baza podataka”, saopšteno je iz AMM-a.

Privreda i građani bi trebalo da završe sve svoje potrebe na jednom mjestu i kroz online kanale, uz nedvosmisleno priznavanje elektronskih dokumenata u poslovanju.

“Smatramo da je sada pravi trenutak za realizaciju i inicijative Privredne komore (PKCG) i AMM-a za formiranje Digitalne koalicije, u cilju što brže digitalne transformacije kako bi iskoristili sve prednosti tog procesa za privredu i građane”, dodaje se u saopštenju.

U AMM-u očekuju i da se nastavi podrška i zaštita domaćih programa proizvodnje i još snažnije radi na atraktivnosti Crne Gore u cilju privlačenja stranih direktnih investicija.

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...