fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijePredloženi budžet Glavnog grada najveći u istoriji Podgorice

Predloženi budžet Glavnog grada najveći u istoriji Podgorice

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predloženi budžet Glavnog grada od 93,7 miliona EUR najveći je u istoriji Podgorice, saopštili su iz gradske uprave i dodali da je on dobro koncipiran i razvojni.

Javna rasprava o Nacrtu odluke o budžetu Glavnog grada za narednu godinu počela je u petak.

“Grad je zrelom fiskalnom politikom za narednu godinu uspostavio odličnu ravotežu između prihoda i rashoda, a osim što ćemo raspolagati najvećim budžetom, čak 43,9 odsto će biti opredijeljeno za kapitalne investicije, dok je značajno povećan procenat izvornih prihoda, smanjeni troškovi za bruto zarade 1,96 odsto i povećana izdvajanja za oblast socijalnog staranja, kulturu i sport”, navodi se u saopštenju.

Iz PG Biroa je saopšteno da su se ukupni planirani prihodi povećali čak 17,8 miliona EUR u odnosu na prošlu godinu, a za kapitalne izdatke Grad će za narednu godinu izdvojiti više od 53 miliona EUR.

“Najznačajniji projekti biće, između ostalog, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, u iznosu od 21,1 milion EUR, Jugozapadna obilaznica 6,5 miliona EUR, Gradsko pozorište 2,6 miliona, izgradnja i rekonstrukcija saobraćajnica 6,2 miliona, izgradnja hidrotehničkih instalacija 1,1 milion, izgradnja i rekonstrukcija javne rasvjete 1,1 milion”, rekli su iz Glavnog grada.

Za oblast socijalne zaštite izdvojiće se 1,2 miliona EUR, gdje će se osim već postojećih srevisa, dio novca izdvojiti na novi – izradu senior kartica za penzionere koje će im omogućiti da ostvare određene povoljnosti kroz popuste i uštede.

“Za aktivnosti u oblasti sporta izdvojiće se 1,25 miliona, dok će za aktivnosti iz oblatsi kulture biti izdvojeno 588,65 hiljada EUR”, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije